هزینههای تهیه نذری در محرم چند در می آید؟
با رسیدن ماه محرم و گرم شدن بازار نذری، تقاضا برای خرید بعضی از اقلام کالایی افزایش مییابد و قیمت این کالاها هم کمابیش تغییر میکند.
گرچه بسیاری از هیئتها و افرادی که هرساله نذریهای خوراکی دارند، امسال بهدلیل شرایط خارج از کنترل کرونا در کشور تصمیم به تغییر در شیوه عزاداری و ادای نذر خود گرفته و اعلام کردهاند از برگزاری تجمعات خودداری و وجوه کنارگذاشته برای نذورات خود را به خرید دستگاههای اکسیژن و وسایل خنککننده برای بیمارستانها و افراد نیازمند هزینه خواهند کرد، اما برخی نیز همچنان علاقهمند به ادای نذر خود به شیوه سنتی با پختن غذا و توزیع آن در میان عزاداران یا نیازمندان هستند.
برآوردها نشان میدهد هزینههای امسال عزاداران حسینی برای تهیه نذری نسبت به سال گذشته دستکم ۲ برابر شده است. قیمت اقلام خوراکی طی یک سال گذشته رشد زیادی داشته و بعضی اقلام در مقایسه با سال قبل چندین برابر گران شدهاند. شاید بتوان گوشت قرمز را کم نوسانترین کالای پرتقاضای محرم معرفی کرد که در مقایسه با محرم سال قبل کمتر از ۵۰ درصد رشد قیمت داشته است.
میانگین قیمت گوشت قرمز محرم پارسال ۹۰ هزار تومان بود درحالیکه امسال به ۱۳۰ هزار تومان رسیده و در این میان تغییرات قیمت گوشت گوساله بیش از گوشت گوسفندی بوده است. گوشت گوساله از بهار تا تابستان امسال ۳۰ درصد رشد قیمت داشته درحالیکه تغییرات قیمت گوشت گوسفندی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد برآورد میشود. برای تهیه نذری البته بیشتر افراد گوشت را بهصورت دام زنده تهیه میکنند. قیمت دام زنده هم در نرخنامه میادین میوه و ترهبار هر کیلوگرم ۶۰ هزار تومان تعیین شده که این رقم را میتوان حداقل قیمت برای گوشت دانست.
برنج هم که از مهمترین و پرتقاضاترین اقلام در ایام محرم است، طی یکسال گذشته به روایت مرکز آمار ۴۰.۸ درصد افزایش قیمت داشته و از ۲۶ هزار و ۵۰۰ تومان تیرماه سال گذشته به ۳۷ هزار و ۳۰۰ تومان در تیرماه امسال رسیده است. این درحالی است که قیمت برنج مرغوب ایرانی در بازار حتی در عمدهفروشیها ماههاست که از مرز ۴۰ هزار تومان عبور کرده و به محدوده ۵۰ هزار تومانی نزدیک شده است.
روغن و قندوشکر از دیگر کالاهای پرتقاضای محرم هستند. درپی التهاباتی که در نیمه دوم سال گذشته در بازار این کالاها بروز کرد، نرخ مصوب شکر و روغن امسال از سوی ستاد تنظیم بازار افزایش یافت. مشاهدات بازار نشان میدهد وضعیت روغن حالا به آرامش رسیده اما شکر همچنان با قیمتی که بهعنوان نرخ مصوب آن اعلام شده، پیدا نمیشود. شکر ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی تحویلی در کارخانه، قرار است با قیمت هر کیلو ۱۵ هزار تومان به دست مصرفکننده برسد، اما این قیمت رعایت نمیشود و بستههای ۹۰۰ گرمی شکر بین ۱۶ تا ۲۰ هزار تومان قیمت میخورند.
قیمت چای هم از سال گذشته تقریبا دوبرابر شده و بستههای نیمکیلویی چای خارجی هماکنون بین ۱۰۰ تا ۱۴۰ هزار تومان قیمت دارند.
نوشیدنیهای خنک هم از نذریهای معمولماه محرم هستند، مخصوصا محرمهایی که به فصول گرم سال میخورد. امسال گرمای شدید هوا قطعا مصرف این نوشیدنیها را هم افزایش خواهد داد، نوشیدنیهایی که برخلاف ظاهر سادهشان اصلا ارزان نیستند. هر کیلو خاکشیر و تخم شربتی که از رایجترین مواد برای تهیه نوشیدنیهای خنک تابستانی هستند بین ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان است و هر بطری یک لیتری آبلیموی طبیعی هم بین ۳۵ تا ۴۵ هزار تومان به فروش میرسد.