کمبود خرما در کشور نداریم/با گران فروشی خرما برخورد میشود
رئیس انجمن ملی خرمای ایران گفت: در حال حاضر ذخیره خرما نه تنها برای ماه رمضان بلکه تا ابتدای شهریور ماه پاسخگوی تقاضای داخلی است؛ به همین دلیل نباید گرانتر از قیمت های مصوب فروخته شود و ستاد تنظیم بازار با گرانفروشان برخورد خواهد کرد.
رئیس انجمن ملی خرمای ایران با اشاره به اینکه در هر صورت یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن تولید خرما سال گذشته تولید داشته ایم که بطور متوسط تولید خوبی بوده است و صادرات خرما هم حدود ۳۰ درصد انجام شده که کاملا برای یک تولید خوب و معقول بوده؛ به همین دلیل مقدار موجودی در انبارها هم به اندازه ماه مبارک رمضان و تا اوایل شهریور ماه کافی است، بنابراین گرانی خرما خارج از قیمت های معقول، منطقی نیست و ستاد تنظیم بازار با آنها برخورد خواهد کرد.
رشید فرخی با بیان اینکه در ماه مبارک رمضان همیشه ۵ تا ۱۰ درصد تورم قیمتی داشته ایم و این امر عمدتا به دلیل این است که ۴۰ درصد مصرف خرمای کشور در این ماه اتفاق می افتد، تصریح کرد: این میزان افزایش قیمت قابل قبول است، اما بیشتر از آن منطقی نیست.
او افزود: برای جلوگیری از شوک قیمتی انجمن ملی خرما ، با شهرداری ها، وزارت جهاد و حتی فروشگاه های زنجیره ای جلساتی داشته ایم و غرفه های به صورت رایگان در اختیار افرادی که عرضه مستقیم می خواهند داشته باشند، قرار داده ایم و همین موضوع جلوی شوک های قیمتی را گرفته است.
رئیس انجمن ملی خرمای ایران با اشاره به اینکه فروشگاه های زنجیره ای تعهد کردند که با سود ۱۲ درصد محصولات خرما را بفروشند، گفت: در بحث تورمی باید توجه داشت که خرما جدا از سایر محصولات نیست و تابع تورم عمومی کشور بوده و در سال گذشته شاهد تورمی ۵۰ درصدی بوده ایم؛ اما خرما جزو محصولاتی بوده که کمترین گرانی را تجربه کرده، به طوری که در ۴ سال گذشته خرمای مضافتی ۲۵ درصد افزایش یافته و امروز این خرمای مضافتی در مبدا کیلویی ۴۰ هزار تومان فروخته می شود، در حالی که قیمت نهاده های کشاورزی یعنی کود و دام حدود ۴ برابر افزایش یافته است.
رشید فرخی با اشاره به اینکه واسطه های بازار خرما که عامل گرانی هستند قدیمی و محلی نیستند، گفت: به دلیل اقتصاد غیرپایدار واسطه ها وارد بازارهای مختلف همچون مرغ، ارز و… می شود و نمی توانیم غافل از این مساله بشویم که برخی مواقع وارد بازارهایی همچون خرما شده و عامل تورم می شوند.
او افزود: در حال حاضر خرما از بسته های ۴۵۰ گرم تا یک و نیز یک و نیم کیلو وجود دارد و سازمان تنظیم بازار چند روز پیش گفته که قیمت روی بسته بندی خرما درج شود.
بازارهای صادراتی خرما
رشید فرخی درباره نوسانات قیمت خرما، گفت: اقتصاد کشور باید بر مبنای عرضه و تقاضا تعیین شود. در سال های گذشته برخی دستورالعملها همچون ممنوعیت صادرات روی بازار تاثیر گذار بوده است؛ از طرف دیگر عربستان پشت سر ایران ایستاده و هر کجا جلوی صادرات خرما گرفته شد، عربستان بازار ایران را بدست گرفت؛ زیرا کشورهای دیگر به دنبال فعالیت با کشورهایی هستند که به صورت پایدار با آنها همکاری کنند تا یک دفعه فروشگاه های آنها خالی نماند. در شرایط کنونی صادرکنندگان علاوه بر مشکلات دستورالعمل ها و…، با تحریم های خارجی نیز روبرو هستند؛ البته کماکان بازگشت ارز نیز خود دغدغه ایی جدی برای آنهاست و حالا به این دسته مشکلات هزینه های بالای حمل و نقل را نیز باید اضافه نمود.
او با اشاره به اینکه بازارهای هدف ایران، روسیه، هند و اروپا و سی آی اس و کشورهای شرق آسیا هستند، گفت: ایران دومین تولیدکننده خرمای جهان است اما از نظر تنوع، ایران بزرگترین تولیدکننده خرمای متنوع است.
او تصریح کرد: در ماه مبارک رمضان بیشترین تقاضا برای رطب همچون مضافتی و کبکا، شاهانی، زاهدی و… است، حالا با توجه به اینکه تقاضا در قیمت بازار موثر است، هر یک از این مدل ها تقاضای بیشتری داشته باشند، گرانتر خواهند بود. از این رو برای کنترل قیمت، انجمن ملی خرما حاضر است خرما را با قیمت مبدا درب سردخانه ها در اختیار افرادی که از وزارت جهاد کشاورزی و… معرفی می شوند، قرار دهد.