تورم منطقه یورو به رکورد ۸.۱ درصد رسید
تورم منطقه یورو در ماه گذشته مطابق با برآورد اولیه، بیش از چهار برابر هدف بانک مرکزی اروپا (ECB) با تاکید بر برنامههای این بانک برای افزایش نرخ بهره در ماه آینده برای مهار رشد بیرویه قیمتها، به رکورد ۸.۱ درصد رسید.
تورم که در ابتدا ناشی از کمبود عرضه پس از همهگیری و افزایش قیمت انرژی پس از حمله روسیه به اوکراین بود، اکنون بهطور فزایندهای گسترده شده است و همه چیز از غذا و خدمات گرفته تا کالاهای روزمره را تحت تاثیر قرار میدهد.
آژانس آمار اتحادیه اروپا یوروستات اعلام کرد که رشد قیمت در ۱۹ کشور مشترک یورو از ۷.۴ درصد در ماه آوریل به ۸.۱ درصد در ماه مه افزایش یافته است.
اگرچه تورم اکنون چهار برابر هدف ۲ درصد بانک مرکزی اروپاست اما به نظر میرسد که سیاستگذاران به همان اندازه نگران افزایش سریع قیمتهای اساسی هستند. تورم بدون احتساب هزینههای غذا و انرژی، رقمی که بانک مرکزی اروپا به دقت آن را دنبال میکند، از ۳.۹ درصد به ۴.۴ درصد افزایش یافت.
در حالی که افزایش ۳۹ درصدی هزینههای انرژی عامل اصلی تورم بود، قیمت مواد غذایی فرآوری نشده به طرز ناراحتکنندهای ۹ درصد و قیمت کالاهای صنعتی غیر انرژی ۴.۲ درصد افزایش یافت. قیمت خدمات نیز ۳.۵ درصد افزایش یافت.
با نگرانی از این افزایش قیمتها، بانک مرکزی اروپا هفته گذشته اعلام کرد که نرخهای بهره اصلی خود را در ماه جولای ۲۵ واحد پایه افزایش خواهد داد و دوباره در سپتامبر اگر چشمانداز بهبود نیافته باشد، افزایش بیشتری لازم است.
این عملکرد، نرخ سپرده منفی ۰.۵ درصدی بانک را از قلمرو منفی خارج میکند و به آزمایش هشت ساله با نرخهای بهره منفی پایان میدهد. با این حال، حرکت بانک در ماه جولای ممکن است دیر باشد زیرا تقریبا هر بانک مرکزی بزرگ هزینههای استقراض را افزایش داده است؛ حتی برخی از آنها چندین بار چنین عملکردی داشتند و به همین دلیل بانک مرکزی اروپا ممکن است از منحنی عقب مانده باشد.
بانک مرکزی منطقه یورو که در دو سال گذشته مجبور به افزایش سه ماهه پیشبینی تورم خود شده است، اکنون شاهد رشد قیمت ۶.۸ درصدی در سال جاری، ۳.۵ درصدی در سال ۲۰۲۳ و ۲.۱ درصدی در سال ۲۰۲۴ است.
با این حال، این پیشبینیها بر اساس اوج تورم در حدود ۷.۵ درصد بود، رقمی که ماه گذشته از آن فراتر رفت.