قوانین حوزه دانش بنیان تسهیل شود

رئیس پارک فناوری نفت گفت: در زمینه تولید دانش بنیان ما ضعف های جدی در زمینه قوانین داریم و باید این قوانین تسهیل شود.

اسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری نفت در رابطه با وظیفه این پارک فناوری گفت: پارک های فناوری در همه جای دنیا وظیفه اشتراک و به هم رسانی فناوری و بازار و همچنین ارتقای شرکت های دانش بنیان را دارند. تجربه دنیا نشان داده شرکتهایی که در این سمت و سو حرکت کردند موفق تر بودند و ریسکشان هم کمتر بوده است.

وی افزود: تجربه نشان داده شرکت های نوپا در این زمینه با ۸۰ درصد موفقیت روبرو بودند در حالی که از آن طرف ۹۰ درصد کارهای فناورانه خارج از این چارچوب با شکست مواجه شدند …

کفایتی در رابطه با ساز و کار پارک فناوری نفت گفت: در حالت اول یک شرکت توانمند را به مجموعه ای که نیازمند هست متصل میشود و رفته رفته این شبکه توان متشکل از شرکت های توانمند تشکیل می شود. یعنی شرکت ها با یکدیگر شرکت ها با دستگاه ها، پژوهشکده ها و… این شبکه باید متصل شود چه به صورت مذکور و چه به صورت برعکس یعنی متقاضی نیاز خود را به این شبکه اعلام کند و شرکت های توانمند اعلام آمادگی کنند.

کفایتی ادامه داد: هرچقدر این شبکه گسترده تر باشد بهتر است و موضوع به رقابت سازنده شرکت ها با یکدیگر می شود.

رئیس پارک فناوری نفت به مهر گفت: در ادامه مدل شتاب دهنده ها مطرح شدند در مدل سنتی، مدل استاد شاگردی بود و یک شرکت نوپا کنار یک شرکت جا افتاده اعتبار کسب می‌کرد و خودش را جا می انداخت اما این مدل این مدل بسیار کند است و نهایتاً در صنایع خدماتی جواب می دهد. در مدل جدید شتاب دهنده ها میایند برای اینکه یک ایده یک پایان نامه و غیره سریعتر رشد پیدا کند کمک می دهند و به نتیجه می رسانند این هم در حوزه خدماتی و آی تی بیس مطرح است در تولید هم بوده ولی کمتر.

کفایتی ادامه داد: یک مدل هم کارخانه های استارتاپی است که ریسک را پایین می آورد. مدل دیگر هم به اصطلاح ایده را شعله ور می کند و به سرعت و نتیجه می رساند.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه این مدلها در همه پارک های دنیا استفاده میشود افزود: به طور کلی پارک یک نهاد تعاملی سیال پویا و اقتضایی است.

وی با تاکید بر اینکه زیست بوم نفت واقعاً با همه زیست بوم های دانش بنیان متفاوت است گفت: همکاری و تعاملات با بخش های داخلی مثل انجمن سازندگان تجهیزات نفتی و خود شرکت ملی نفت خوب بوده است در بعد بین المللی هم توافقاتی در بخش کاتالیست ها با روسها داشتیم که در حال توسعه آن هستیم.

کفایتی افزود: در بحث تامین مالی از بند الف و دال تبصره ۱۸ استفاده میشود. بند الف توسط وزارت نفت انجام شده و حدود ۲۰۰ الی ۳۰۰ میلیارد سالانه با سود ۹ درصد وام میدهند و ما پیگیر اجرایی شدن بند دال هستیم که شرایط بهتر است و دوساله است البته وثائق سخت است به طور کلی قوانین دانش بنیان ها و مخصوصاً پارک ها باید تسهیل شود.

وی افزود به طور کلی بالای ۱۲۰ ۱۳۰ شرکت مراجعه کردند ولی چون فرآیند پیچیده‌ای دارد در حال حاضر ۱۰ شرکت فعال و در حال رشد داریم.

حضور ۴۰ شرکت دانش بنیان برای احیای چاه های کم بازده/ افزایش ۸۰ تا ۱۵۰ هزار بشکه ای تولید

وی در رابطه با پروژه های انجام شده در پارک فناوری نفت گفت: در بحث چاه های کم بازده یک کار بی نظیر در تاریخ صنعت نفت از طریق ساز و کار ترک تشریفات مناقصه انجام شد. توانستیم با تعاملات و فراخوان‌ها ۴۰ شرکت را توجیه کنیم و بر مفهوم چاه محوری در مقابل مخزن محوری تاکید کنیم.

وی افزود: اول فراخوان کردیم که این چاه های کم بازده وجود دارند. بعد از آن رویداد معکوس برگزار کردیم که منظور ما از چاه محوری چیست و امسال هم بناست بعد از تصویب در شورای اقتصاد رویداد توجیهی دوم را برگزار کنیم. مرحله بعدی انتخاب شدن چاه ها و در اختیار دادن شرکت ها است تا پروپوزال ارائه دهند و بعد از تصویب طرح نامه های آنها در کمیته فنی شرکت نفت وارد فاز اجرایی شود.

کفایتی در رابطه با برآورد افزایش تولید از این طریق افزود: به طور کلی حدود ۷۵۰ الی ۸۵۰ چاه کم بازده وجود دارد که ۱۴۰ تای آن آماده واگذاری است. آنهایی که بسته است از صفر به ۳۰۰ بشکه حداقل می رسد. یعنی در مجموع از ۸۰ هزار تا ۱۰۰ الی ۱۵۰ هزار بشکه افزایش تولید برآورد ما است.

رئیس پارک فناوری نفت ادامه داد: پروژه بعدی هم بحث بهینه‌سازی مصرف سوخت است که با همکاری پژوهشگاه نیرو در حال انجام است. در این مورد غیر از بحث فرهنگ سازی شعار «هر ایرانی یک ممیزی انرژی» را در دستور کار داریم. یعنی اپ هایی توسط شرکت های دانش بنیان تولید شود که هم مصرف بهینه انرژی را گوشزد کند و هم نقش نظارتی برای مردم می تواند ایفا کند. کار پیچیده ای نیست ولی جزئیات زیادی دارد و جاهای مختلفی درگیر آن هستند.

وی افزود: بخش دیگر هم میزهای متوسط است. شرکت های کمی که در این زمینه وجود دارند تقویت شوند و از طرفی با آموزش های دو روزه افزایش یابند تا از طرف صرفه جویی به صورت درصدی سود گیرند که البته نیاز به قوانین دارد. همچنین در نظر داشتیم که دستگاه‌های دولتی را ذینفع صرفه جویی کنیم تا عایدی آن به خود دستگاه برسد بدین صورت صرفه جویی محور میشود که این هم نیاز به قوانین دارد.

ارزش اقتصادی ۲ میلیارد دلاری حذف گازهای فلر

کفایتی افزود: سال ۲۰۱۶ بنا بود شرکت نفت یک قرارداد را با تنها تولیدکننده داخلی توربو کمپرسور ببندد که با امضای برجام از ترک تشریفات خارج و لغو شد.

وی با بیان اینکه در آن زمان بنا بود ۳۰عدد توربو کمپرسور تولید شود و الان به ۱۴ تا رسیده است افزود: این موضوع به شدت ضروری است زیرا میزان گاز فلر ما بسیار بالاست یعنی بالغ بر ۱۷ میلیارد مترمکعب در مناطق نفتی سوزانده می شود که منجر به آلودگی های زیست محیطی فراوان و مشکلات متعددی برای مردم منطقه از جمله ناباروری و سرطان شده است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر مجوز افزایش ظرفیت پتروشیمی ها هم به علت نبود خوراک داده نمی‌شود: گفت ارزش اقتصادی این قرارداد بالای دو میلیارد دلار است. قرارداد آن آماده شده و امیدواریم پس از بررسی در هیئت مدیره شرکت نفت سریعتر تصویب شود.

هدف گذاری ۵ هزار شرکت دانش بنیان حوزه نفت

رئیس پارک فناوری نفت تصریح کرد: یک موضوع دیگر اشتغال تحصیل کرده ها هست و راهی جز کارآفرینی دانش بنیان ها برای آن وجود ندارد در حال حاضر ۵۰۰ شرکت در این حوزه وجود دارد که امسال باید تا دو و نیم سه برابر آن افزایش پیدا کند به طور کلی تا ۵۰۰۰ شرکت حوزه نفت ظرفیت داریم که متوسط اگر هر کدام ۲۰ نفر هم شاغل شود فقط ۱۰۰هزار تحصیل کرده در شرکت های دانش بنیان حوزه نفت گاز و پتروشیمی مشغول می شوند.

وی در پایان تأکید کرد: در اقتصاد مقاومتی تولید محور است و در تولید دانش محور است. در زمینه تولید دانش بنیان ما ضعف های جدی در زمینه قوانین داریم و باید این قوانین تسهیل شود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا