سهم فوتبال در اقتصاد دنیا چقدر است، در اقتصاد ایران چقدر؟
دنیای اقتصاد نوشت: در حال حاضر سهم اقتصاد ورزش از اقتصاد کشورها بهطور میانگین بین ۵/ ۱تا ۲ درصد است.
بررسیها و پیشبینیها نیز نشان میدهد اندازه صنعت ورزش از ۳۵۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ به ۵۰۱ میلیارد دلار در ۲۰۲۱ رسیده است و این نشاندهنده نرخ رشد سالانه ۳/ ۴۱ درصدی از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ است. علاوه بر این،انتظار میرود ارزش بازار ورزش تا سال ۲۰۲۶ به بیش از ۷۰۰ میلیارد دلار آمریکا برسد. با توجه به افزایش ارزش بازار ورزش، صنعت فوتبال به عنوان یکی از اجزای اصلی و مهم اقتصاد ورزش، نقش پررنگی را در این زمینه ایفا میکند زیرا ارزش بازار صنعت فوتبال نیز به تبع بازار صنعت ورزش در حال افزایش است. به عنوان نمونه سهم گردش مالی باشگاه رئال مادرید از تولید ناخالص داخلی اسپانیا از ۰۴/ ۰ درصد در سال ۲۰۰۳ به ۱۲/ ۰درصد در سال ۲۰۱۹ رسیده است.
به عنوان نمونه فعالیتهای تیم فوتبال بارسلونا در فصل ۱۹-۲۰۱۸ حدود ۱۱۹۰ میلیون یورو ارزش افزوده مستقیم و غیرمستقیم برای شهر بارسلونا به همراه داشته است. این رقم ۴۶/ ۱ درصد از تولید ناخالص داخلی شهر را به خود اختصاص داده که بخش قابل توجهی از این ارزش اقتصادی از طریق گردشگرانی بوده است که باشگاه به شهر جذب کرد. همچنین این باشگاه در زمینه اشتغال، حدود ۱۹۵۰۰ شغل در شهر بارسلونا در طول فصل ۲۰۱۸-۱۹ایجاد کرده است که سهمی معادل ۶۵/ ۲ درصد از اشتغال شهر را شامل میشد. در نهایت به ازای هر شغل ایجاد شده توسط باشگاه، ۱۲ شغل برای شهر ایجاد شده بود.
بررسی کشورهای توسعهنیافته یا کمتر توسعهیافته در حوزه فوتبال که در حال حاضر به سطح قابل توجهی از توسعهیافتگی دست یافتهاند یا پیشبینی میشود در آینده به سطح بالایی پیشرفت دست یابند، نشان از استقرار یک رویکرد تحولی در صنعت فوتبال دارد که تاثیر بسزایی بر پیشرفت آنها داشته است. جهانیسازی که به عنوان یک پدیده چندبعدی تعریف میشود موجب جهانی شدن رفتار فوتبالی این کشورها، تمرکز اقتصادی و رقابتپذیری و به کارگیری تجارت جهانی در حوزه صنعت فوتبال شده است که ماحصل آن بزرگتر شدن بازار فوتبال را به همراه داشته است. به عنوان نمونه در چین، اندازه بازار فوتبال (در بخش بازاریابی) در سال ۲۰۲۰ حدود ۲۲ میلیارد یوآن تخمین زده شد و انتظار میرود که رشد بیشتری داشته باشد و در سال ۲۰۲۵ به بیش از ۶۷ میلیارد یوآن برسد.
بزرگتر شدن بازار فوتبال میتواند تاثیرات متفاوتی را بر بازار سایر رشتههای ورزشی به همراه داشته باشد. باتوجه به سهم پایین اقتصاد ورزش ایران از اقتصاد کشور، بزرگتر شدن بازار فوتبال ایران از یکسو میتواند به افزایش مشارکتکنندگان ورزشی (مشارکتکنندگان فعال و غیرفعال ورزشی)، افزایش سهم ورزش از اقتصاد کشور، افزایش اشتغال، جذب سرمایه، توسعه بازار کالا و خدمات ورزشی (بهطور اختصاصی بازار صنعت فوتبال) منجر شود که برآیند این تاثیرات مثبت و سازنده است؛ زیرا با توسعه اقتصاد ورزش، عواید مادی و غیرمادی آن به تمامی اجزای تشکیلدهنده اقتصاد ورزش کشور خواهد رسید.