ارز تنها لنگرگاه اقتصادی کشور شده است / برای مهار تورم باید سراغ بانکهای ناتراز برویم
ایمان اسلامیان کارشناس و تحلیلگر مسائل پولی و بانکی گفت: تعیین تکلیف هرچه سریعتر بانکهای ناتراز نه تنها فعالیت نظام بانکی را در مسیر درست قرار میدهد، بلکه مانع از فعالیتهای مخرب آنها که اغلب تورمزا نیز است، میشود.
به گفته وی از آنجایی که ناترازی به معنی عدم تعادل بین داراییهای بانکها با بدهی آنهاست، بنابراین بانکهایی که دچار ناترازی میشوند بانی بیشترین حجم پمپاژ نقدینگی هستند که این مسئله علاوه بر تشدید حجم تورم باعث تضعیف ارزش ریال نیز میشود.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه درست یا غلط، ارز امروز به تنهایی لنگرگاه اقتصادی کشور شده است، گفت: وقتی قیمت ارز در بازار افزایش پیدا میکند این موضوع بلافاصله تاثیر مستقیم خود را بر رشد قیمت همه کالاها در بازارهای مختلف به جا میگذارد. در این شرایط بانک مرکزی اقدام مثبتی که میتواند انجام دهد جلوگیری از تاثیر افزایش قیمت دلار بر روی کالاها و خدمات با شیوههای کارشناسانه است در این میان باید از تاثیر گذاری مستقیم ارزهای خارجی بر واحد پولی کشور با راهکارهای اصولی جلوگیری شود.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به ثبات چند ماهه قیمت دلار، پیشبینی افزایشی شدن آن در ماههای آتی وجود دارد یا نه؟ گفت: به نظر من قیمت دلار نباید در میان و بلند مدت در یک کانال خاص ثابت بماند، چرا که ثابت ماندن قیمت دلار در بلند مدت به اقتصاد کشور لطمه وارد میکند. با این وجود دولت و بانک مرکزی باید توان و تمرکز خود را بر مهار تورم و توجه به رشد اقتصادی کشور بگذارند و با پیادهسازی برنامههای کارشناسی، چون نظارت دقیق عملکرد بانکها، مدیریت بازارهای سرمایه گذاری و ساماندهی نرخ ارز مانع از جهش قیمت دلار شوند.
اسلامیان در پایان گفت: علاوه بر این مسائل بانک مرکزی با سازماندهی بازار سرمایه و ارز همچنین مدیریت نقدینگی بهینهتر به خوبی میتواند بازارهای بین بانکی را کنترل کند و وامهایی که از بانکی به بانک دیگر رد و بدل میشود را با دقت کنترل کند. این موضوع تاثیر بسزایی بر جلوگیری از رشد نقدینگی و تثبیت تعادلی نرخ ارز در کشور خواهد داشت.