مهار تحریم با صادرات داروی ایرانی | تقاضای آفریقاییها برای داروهای دامی ایران
انزوای دارو و تجهیزات پزشکی ایرانی بهدلیل تحریم و نبود همکاری از سوی بانکهای جهانی برای انتقالات ارزی با چند سفر اخیر دولت به کشورهای آمریکایی و آفریقایی کاهش یافته است.
اواسط اردیبهشت امسال و همزمان با برپایی پنجمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران بود که سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور از شکسته شدن رکورد ۴۰ساله صادرات در کشور خبر داد و بر اراده جدی دولت برای گسترش صادرات و رونق دادن به حجم، تنوع و کیفیت تولید تأکید کرد؛ صادراتی که بهنظر میرسد. بخش مهمی از آن به حوزه سلامت، صنعت دارو و تجهیزات پزشکی کشور مربوط است که در چند سال گذشته بهدلیل تحریمهای ظالمانه و نبود همکاری از سوی بانکهای جهانی برای نقلوانتقالات ارزی، منزوی شده است. اما رئیسیجمهور بارها تأکید کرده که ایران تجربیات خوبی در حوزه سلامت دارد و این جزو حوزههایی است که میتواند زمینه همکاری بین کشورها را فراهم کند؛ تأکیداتی که در سفرهای اخیر به قاره آفریقا نیز بارها از طرف وی مطرح شد. حالا بررسی دستاورد سفرهای برونمرزی دولت نشان میدهد مذاکرات برای کاهش انزوای صنایع سلامتمحور کشور از اهمیت زیادی برخوردار است. امضای قراردادهای صادراتی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی از اولویت سفرهای بینالمللی دولت سیزدهم است. در آخرین سفر هیأتدولت به آفریقا هم همین سیاست دنبال شد و در میان سندهای همکاری امضا شده با کشورهای کنیا، اوگاندا و زیمبابوه تفاهمنامههای تامین و صادرات دارو و تجهیزات پزشکی به این کشورها دیده میشود. فرایند صادرات ۵۰دستگاه پزشکی و ۱۰داروی ایرانی به آفریقا هم آغاز شده است؛ این در حالی است که پیش از این هم در سفر هیأت دولت به کشورهای آمریکای لاتین، قرارداد صادرات دارو، واکسن و تجهیزات پزشکی امضا شده بود و همان زمان بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت امضای این تفاهمنامهها را بزرگترین دستاورد ایران در حوزه سلامت عنوان کرده و گفته بود: «شرکتهای ایرانی بهتدریج داروها و تجهیزات پزشکی تولیدشده در کشور را صادر خواهند کرد.» این در حالی است که امسال برای نخستینبار با هدف تقویت دیپلماسی سلامت، مجوز فعالیت پزشکان و پرستاران ایرانی در مراکز درمانی عراق در طول برگزاری بزرگترین تجمع مذهبی در این کشور هم صادر شده است.
مذاکرات دولتی برای تسهیل صادرات
با وجودی که طی ماههای اخیر صادرات دارو و تجهیزات پزشکی به دیگر کشورها با توجه به برخی کمبودها در کشور مورد انتقاد بوده، اما بهگفته بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت توسعه صادرات همزمان با تامین نیاز داخلی خواهد بود و در عین حال دیپلماسی سلامت، بهعنوان یکی از ابزارهای تعمیق روابط کشورها اهمیت دارد. عیناللهی با بیان اینکه یکی از ضعفهای صنایع داروسازی در کشور، ناکافی بودن صادرات است، تأکید میکند: «رئیسجمهور در مذاکرات دوجانبه، چندجانبه و در دیدار با مقامات تعدادی از کشورها، زمینه افزایش صادرات دارو و تجهیزات پزشکی را فراهم کرده و با چنین امکانی لازم است همزمان با رشد تولید، شاهد افزایش صادرات هم باشیم.»
تقاضای آفریقاییها برای داروهای دامی ایران
«فرایند ثبت بیش از ۵۰دستگاه پزشکی و همچنین ۲دارو برای صادرات به کنیا انجام شده و ثبت و فرایند صادرات بیش از ۱۰داروی دیگر به این کشور در مرحله اجرایی است.» این نکتهای است که امیرحسین میرآبادی، رئیس مرکز تعاملات بینالمللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری اعلام کرده است. او همچنین درباره ظرفیتهای همکاری با اوگاندا در حوزه سلامت هم به ایرنا گفته: «در این کشور با همکاری مشترک معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان با جامعهالمصطفی، مرکز نمایشگاهی محصولات دانشبنیان افتتاح و در عمل زیرساختی برای توسعه صادرات محصولات دانشبنیان و نمایش توانمندیهای ایرانی ایجاد شده است. ازجمله محصولات ارائهشده در این نمایشگاه دارو، تجهیزات پزشکی، مکملهای گیاهی، محصولات مرتبط با حوزه دام و طیور و… بود. بخشهای مختلف تجاری اوگاندا از این نمایشگاه بازدید کرده و روی تعدادی از داروهای دامی درخواستهای خوبی داریم.» میرآبادی همچنین از برگزاری نمایشگاه تجهیزات پزشکی و دارویی در کنیا هم خبر داده که ۱۰شرکت دانشبنیان ایرانی در آن حضور داشتند و ۲شرکت ایرانی موفق به امضای قرارداد شدند.
اولین مجوز برای فعالیت در مراکز درمانی عراق
برای نخستینبار با هدف تقویت دیپلماسی سلامت و با رایزنی دیپلماتیک جمعیت هلالاحمر با عراقیها مجوز فعالیت پزشکان و پرستاران ایرانی در مراکز درمانی عراق صادر شده است. بر این اساس تیم پزشکان ایرانی در ایام اربعین با هدف خدمت به زائران ایرانی در این مراکز فعال خواهند شد. پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلالاحمر با تأکید بر اینکه این مسئله منجر به تقویت دیپلماسی سلامت در بزرگترین تجمع مذهبی خواهد بود، گفت: «پیادهروی اربعین، بزرگترین تجمع انبوه در دنیاست و لازمه مدیریت این تجمع، دانش کافی است. ما میخواهیم دیپلماسی سلامت کشورهای اسلامی و حتی سایر کشورها را تقویت کنیم؛ چون یکی از مؤثرترین و پرنفوذترین برنامههاست. بر این اساس در نشست مجمع صلیبسرخ جهانی هم کمیته تجمعات انبوه داریم که مسئولیت آن برعهده ایران است و ما مباحث علمی و عملیاتی تجمعات انبوه را مطرح کردیم. چند دستاورد داشتیم که یکی از آنها قول برای حضور مسئولان آنها در این کنگره و حتی پیادهروی اربعین بود. آنها پیشنهاد دادند که آموزش مدیران عملیاتی با ایران باشد.»