پزشکیان بازار مرغ و نهاده‌های دامی را چگونه تحویل می‌گیرد؟

/بررسی شاخص‌های اقتصادی پایان دولت سیزدهم/

بازار مرغ و تخم مرغ با اینکه همیشه با چالش‌های بسیار زیادی از جمله کمبود در بازار، صف‌های طولانی و قیمت بالا مواجه بوده، اما در حال حاضر با افزایش جوجه‌ریزی و ثبات بازار می توان گفت که در این روزها بازار این محصول روزهای خوب خود را طی می‌کند.

با پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات چهاردهمین دوره‌ ریاست جمهوری و انتخاب وی به عنوان نهمین رئیس جمهور کشور در نظر داریم که حوزه‌های مختلف اقتصادی را مورد بررسی قرار داده و ببینیم که دولت سیزدهم با چه شرایطی آن را تحویل دولت بعدی خواهد داد.

طی سالیان گذشته بازار با کمبود مرغ و تخم مرغ و صف‌های طولانی خریداران مواجه بود اما با رویکردی که وزارت جهادکشاورزی در پیش گرفته و افزایش جوجه ریزی را در دستور کار خود قرار داده تولید مرغ نیز افزایش یافت و ماهانه ۱۵۰ میلیون جوجه یکروزه تولید می‌شود.

این شرایط در حالی است که ایران از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ واردکننده تخم مرغ بود و آن قدر وضعیت بازار تخم مرغ در انتهای دولت دوازدهم بد بود که دولت سیزدهم  در اولین کار دستور داد هر طور شده با واردات وضعیت را از شرایط بحرانی خارج و بعد از آن روی تولید برنامه ریزی شود.

در همان سال، با توجه به نگاه ویژه وزیر جهاد کشاورزی و واگذاری کلیه امور اجرایی به اتحادیه، در سال ۱۴۰۱ ایران حدود ۵۴ هزار تن تخم مرغ صادر کرد و از یک کشور واردکننده به یک کشور صادرکننده تبدیل شد.در واقع بر اساس تولیدات شهریورماه سال گذشته، ۵۰۰ هزار جوجه مادر داشتیم که امسال با منابع داخلی، یک میلیون جوجه در ماه داریم و به دلیل اینکه طی ماه‌های گذشته تخم مرغ نطفه‌دار وارد کردیم، تا نیمه دوم سال صادرکننده خواهیم بود و این نگرش‌ها در وزارت جهاد کشاورزی و دولت سیزدهم ایجاد شده است.

بر اساس آخرین توافقات پایان سال گذشته با وزارت جهادکشاورزی میانگین قیمت جوجه یکروزه در بازار ۲۰ هزار تومان به علاوه ۲۰ درصد افزایش یا کاهش قیمت تعیین شده است. این یعنی در حال حاضر جوجه یکروزه گوشتی بر حسب تنوع نژاد و سن از ۱۳ هزار تا ۲۵ هزار تومان فروخته و میانگین آن حدود ۲۰ هزار تومان می شود.

در برخی بازه‌ زمانی‌ها در بازار با کمبود مرغ مواجه بودیم که متعاقبا قیمت آن نیز بالا بود، اما به مرور با افزایش تولید و جوجه‌ریزی و کنترل صادرات، بازار به ثبات رسید.

با توجه به روند افزایش جوجه ریزی ها، وضعیت عرضه بر مصرف غلبه دارد که همین امر منجر به روند کاهش قیمت مرغ زنده در بازار شده است. در تیرماه استان‌های گرمسیر مجبورند با حجم کمتری جوجه ریزی کنند که بدلیل افزایش جوجه ریزی در ماه های اخیر، کاهش ۵ میلیون قطعه جوجه ریزی تاثیری در بازار ندارد و  با توجه به حجم جوجه ریزی در ماه های اخیر، ۱۰ تا ۱۲ میلیون قطعه مازاد بر نیاز ماهانه کشور است.

درباره صادرات نکته مهم این است که از ابتدای سال تاکنون حدود  ۷۰۰۰ تن مرغ توسط اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی ایران صادر شده و در حال انجام است، همچنین زنجیره‌ها هم ۴۰۰۰ تن صادر کردند و اخیرا هم  ۲۰۰۰ تن مجوز دریافت کردند که در حال صادرات است.

درست است که صادرات آزاد شده اما هنوز در یافتن بازارهای صادراتی و وارد شدن به این بازارها با چالش روبه‌رو هستیم و اهتمام بیشتری باید در امر بازاریابی صورت بگیرد. نکته مهم درباره مقصد صادرات مرغ در کشور ما این است که در حال حاضر، اصلی‌ترین مقصد صادرات گوشت مرغ ایران، عراق است در حالی که عراق خود مرغ گوشتی تولید می‌کند و این کالا از برزیل و ترکیه نیز با قیمت‌های پایین به عراق وارد می‌شود، بنابراین بازارهای صادراتی هنوز به اندازه‌ای توسعه نیافته که بتواند مازاد مرغ داخل کشور را به خود جذب کند و به متعادل شدن بازار بینجامد.  از ابتدای سال تاکنون ۶ هزار تن مرغ به بازارهای هدف صادر شده است، در حالیکه بدلیل مازاد تولید، پتانسیل صادرات ماهانه ۱۰ تا ۱۵ هزار تن مرغ وجود دارد.

در حال حاضر قیمت مصوب هر کیلو گوشت مرغ درب کشتارگاه ۷۸ هزار و ۶۰۰ تومان و هر کیلوکرم مرغ زنده نیز  ۵۸ هزار تومان است که نرخ آن از سال گذشته هم پایین‌تر و میانگین ۵۵ هزار تومان در کشور است.

منبع: ایسنا

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا