آیا احیا برجام گره اقتصاد ایران را باز می کند؟

«به نظر می رسد که حتی اگر همین امروز هم توافق برجام احیا شود و وعده لغو برخی از تحریم ها علیه ایران داده شود، باز خیلی زود شاهد تحمیل دور تازه ای از تحریم ها علیه کشورمان این مرتبه به بهانه ای متفاوت، از سوی قدرت های غربی خواهیم بود.»

مسعود پزشکیان رئیس جمهورکشورمان از همان زمان رقابت های نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، بر مساله ضرورت بهبود روابط و مناسبات خارجی کشورمان تاکید داشت. وی به طور خاص با اشاره به موضوع برجام به این نکته تاکید کرد که بایستی از ظرفیت های این توافق در راستای منافع ملی ایران، به ویژه در حوزه اقتصادی استفاده کرد.

در این راستا، به تازگی و همزمان با سفر وی به عنوان رئیس جمهور اسلامی ایران به نیویورک جهت شرکت در مجمع عمومی سالیانه سازمان ملل متحد هم او بار دیگر مواضع خود در مورد توافق برجام را تکرار کرده و از آمادگی ایران برای گفتگو با طرف های برجامی و احیا توافق مذکور، در صورت انجام مذاکرات سازنده و از موضعِ احترام با کشورمان سخن گفته است. در این رابطه، برخی به طور خاص این سوال را طرح می کنند که آیا احیا برجام، می تواند فرصت های اقتصادی قابل توجهی را در اختیار کشورمان قرار دهد؟

در پاسخ به این سوال؛ توجه به دو نکته ضروری است.

اولا، بایستی توجه داشته باشیم که مشکلات جهان غرب با ایران، ورای توافق برجام و پیشرفت های کشورمان در حوزه هسته ای است. مشکل اصلی آن ها با ایران، گفتمان انقلاب اسلامی و رویکردهای کلان آن به عرصه سیاست بین الملل است. از این رو، قدرت های غربی اساسا رشد و شکوفایی ایران و انقلاب اسلامی را در نقطه مقابل منافع خود می بینند و مسائلی نظیر برنامه اتمی ایران، در این بحبوحه صرفا بهانه هایی هستند که غربی‌ها با اتکا به آن‌ها سعی در اعمال فشار علیه کشورمان دارند.

از این رو، به نظر می رسد که حتی اگر همین امروز هم توافق برجام احیا شود و وعده لغو برخی از تحریم ها علیه ایران داده شود، باز خیلی زود شاهد تحمیل دور تازه ای از تحریم ها علیه کشورمان این مرتبه به بهانه ای متفاوت از سوی قدرت های غربی خواهیم بود. به عنوان مثال، امکان دارد که آن ها نفوذ منطقه ای ایران را بهانه کنند و در رابطه با آن تحریم های اقتصادی تازه ای را علیه ایران وضع و تحمیل کنند. از این رو، مساله اتمی صرفا یک بهانه برای غربی ها جهت تشدید دشمنی با ایران و افزایش فشارها علیه کشورمان است.

بهانه ای که می تواند مدتی بعد تغییر کند و در حوزه ای دیگر مطرح شود و خود موجب طرح فشارهای تازه علیه ایران باشد.

نکته دوم اینکه تاکید زیاد به مساله برجام و نقش آن در گره گشایی از اقتصاد ایران، تا حد زیادی به معنای نادیده گرفتن بسیاری از دیگر واقعیت های اقتصاد کشورمان است. بسیاری از تحلیلگران بارها و بارها گفته اند که مشکلات ساختاری اقتصاد ایران و سومدیریت ها در قالب آن، از وزن و نقش به مراتب بیشتری در ایجاد چالش و مشکل برای اقتصاد کشورمان برخوردار هستند و وزن تحریم ها در قیاس با آن ها بسیار کم است.

از این رو، اگر واقعا به دنبال بهبود وضعیت اقتصاد ایران هستیم، اصلاح ساختارهای معیوب داخلی که صفر تا صد آن به عهده و در کنترل خودمان است، از اهمیت بیشتری در قیاس با توافق برجام برخوردار است که ۵۰ درصد از آن برعهده قدرت های بی‌تعهد غربی است. بازیگرانی که در طی سال های گذشته بارها و بارها نشان داده اند که به هیچکدام از تعهدات خود وفادار نیستند.

منبع: موج

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا