چه کالاهایی در سبد واردات است؟
آمارهای گمرک گویای آن است که در ۱۸۰روز نخست سال جاری،۳۲میلیارد و ۵۷۳میلیون و ۲۹۷ هزار دلار کالا از گمرکات کشورمان وارد شده، این درحالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته فقط ۳۰میلیارد و ۵۷۰میلیون دلار کالا وارد ایران شده بود که ۶.۵درصد کمتر از واردات امسال است.
نویسنده امین محمودی – گروه اقتصاد
آمارها نشان میدهد بیش از ۳۰ درصد واردات مربوط به کالاهای اساسی و سفره خانوار بوده است. از سوی دیگر گزارش بانک مرکزی در ششماهه حاکی از آن است که برای دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی یک میلیارد و۵۴۷میلیون دلار ارز تأمین شده است. این درحالی است که نرخ ارز برای واردات ثابت بوده، اما شاهد گرانی برخی کالاهای اساسی هستیم. آمار گمرک ایران نشان میدهد در نیمه نخست امسال واردات، ۳۲.۵میلیارد دلار برای دولت هزینه داشته است. بررسیها نشان میدهد بیشترین توجه به معیشت مردم بوده، بهاین دلیل که بیش از ۳۰ درصد واردات مربوط به کالاهای اساسی و بهداشت و درمان است. کمارزشترین محموله واردشده به ایران، یک آینه شیشهای قابنشده یککیلویی به ارزش ۲ دلار و گرانترین محموله وارد شده به کشور هم محموله هزار و ۷۰۰ تنی تلفن هوشمند بهارزش یک میلیارد دلار بوده که هردو از امارات متحده به ایران رسیده است. ازطرف دیگر، آمارها نشان میدهد۷۷درصد وزن کالاهای وارداتی و ۸۳ درصد بهلحاظ ارزش کالاهای وارداتی از ۷ کشور بوده، بهطوری که بیشترین میزان کالاهای وارداتی به کشورمان در ششماهه امسال از مبدأ کشورهای امارات متحده عربی با ۱۰ میلیارد دلار، چین ۸.۵میلیارد دلار، ترکیه ۵.۱میلیارد دلار، آلمان ۱.۲میلیارددلار، روسیه و هند هر کدام با ۸۰۰ میلیون دلار و هنگکنگ با ۶۰۰ میلیون دلار بوده است. بد نیست بدانیم بیش از یکسوم کالاهای وارداتی شامل محصولات استراتژیک و کالاهای اساسی بوده، بهطوریکه در نیمه نخست سال جاری ۱۱ میلیون و ۹۸۱هزارو۲۰۷ تن محصول کشاورزی که عمدتا کالای اساسی محسوب میشوند، وارد کشور شده که برای این امر نیز۷میلیارد و۶۷۰ میلیون دلار ارز اختصاص یافته است. این درحالی است که درهمین بازه زمانی در سال گذشته ۱۱ میلیون و۱۷هزارو۲۱۳ تن کالای اساسی بهارزش ۷ میلیارد و ۷۰۹ میلیون دلار وارد کشورمان شده بود، بههمین دلیل میتوان گفت واردات کالاهای اساسی رشدی ۸ درصدی بهلحاظ وزنی و به لحاظ ارزشی رشدی ۵درصدی راتجربه کرده است که عمدتا حاصل کاهش چشمگیرواردات گندم بوده است.
آمارها گویای آن است که با تولید ۱۵ میلیون تن از این کالای اساسی درکشور،شاهدآن بودیم که در نیمه نخست سال جاری ۴۲۲هزارتن ازاین محصول،بهارزش ۱۲۹میلیوندلار وارد شد؛ درحالی که در سال گذشته، درهمین بازه زمانی، یکمیلیون و۴۱۳هزار تن گندم، بهارزش ۵۶۴ میلیون دلار وارد کشورمان شده بود. نکته جالب آن که بیشترین واردات کالاهای اساسی مربوط به واردات گوشت قرمز و کنجاله سویا مورد نیاز دامداران کشور بوده؛ این درحالی است که با وجود انبوه واردات، شاهد افزایش قیمت گوشت قرمز طی چندماهه اخیر در بازار بودیم و ازطرف دیگر قیمت مرغ نیز به بیش از ۹۵ هزار تومان رسیده است. با این میزان واردات درکنار افزایش تولید برخی محصولات کشاورزی، بهنظر میرسد دولت تلاش کرده تا جلوی هرگونه کمبود و نوسان قیمت را در بازار بگیرد؛ حال آنکه بازار کالاهای اساسی مملو از گرانی بوده است و بهنظر میرسد برخلاف قواعد اقتصادی هرچه کالا در کشورمان بهوفور عرضه شده یا موجود باشد قیمت آن نیز بالاتر میرود!