ایران مرکز ترانزیت انرژی برق خاورمیانه
اعضای انجمن هوشمصنوعی و اقتصاد دیجیتال برای برنا یادداشتی درباره حضور عباس علی آبادی وزیر نیرو در نشست اخیر وزیران انرژی بریکس در روسیه نوشتند.
در این نشست وزیر نیرو به اهمیت اجلاس در حوزه انرژی و نقش کشور جمهوری اسلامی ایران در انتقال و تبادل انرژی برق بین کشورهای اعضای بریکس که از یک سو برخی تولیدکننده بزرگ و اصلی انرژی جهان و از سوی دیگر مصرفکننده انرژی هستند، اشاره کرد. پیشنهاد بسیار درستی است چرا که از یک طرف بر این باوریم که تبدیل ایران به عنوان مرکز ترانزیت، بهترین راه نجات و جبران عقب ماندگیهای اقتصادی کشورمان است و از طرفی دیگر، شبکه برق کشور را به عنوان مهمترین زیرساخت توسعه ایران در سطح منطقه و بین المللی میتوان معرفی کرد.
امروزه صنعت برق و زیرساخت آن چه در سطح اقتصاد کلان (درآمد ملی) و چه در سطح اقتصاد خرد (درآمد بنگاههای اقتصادی) بسیار بیش از آنچه قابل تصور باشد در حال رشد و تاثیرگذاری است. به اقرار بانک جهانی، بهبود و ارتقای عملکرد تولید و انتقال صحیح برق به عنوان یکی از محورهای مهم توسعه کشورها، مطرح شده است. شبکه برق تاثیر به سزایی بر فعالیتهای اقتصادی کشورها دارد، به شکلی که از بین کشورهای با درآمد سرانه متقارن، آن کشورهایی که شبکه برق بهتری داشتهاند شاهد ۴.۵% رشد بیشتر در تولید ناخالص داخلی (GDP) و تا حدود ۱۵% رشد بیشتر در صادرات بودهاند. در حال حاضر، شبکه برق نقشی مهم در ایجاد توسعه پایدار دارد.
تبدیل شدن به ترانزیت بینالمللی و منطقهای، یکی از مهمترین راهبردهای سیاسی قبل از تجاری کشورها در رشد و توسعه سیاسی و به تبع آن توسعه اقتصادی بوده است.
مزیت جغرافیایی منحصر بهفرد ایران به شکلی است که به جرات میتوان ایران را کشوری ترانزیت نامید. تبدیل شدن ایران به مرکز ترانزیت تجاری، مخابراتی و انرژی منطقه و جهان قطعا میتواند به عنوان یک اهرم بسیار قوی پیشگیرانه در مقابل تحریمهای غیر منصفانه بینالمللی و کشورهای غربی عمل کند. کشوری مثل ایران میتواند به عنوان مسیر ترانزیتی کالاهای مختلف از جمله انرژی برق بین کشورهای منطقه و همچنین مرکز مبادلات کشورهای حوزه خلیج فارس و شبه قاره هند با کشورهای آسیایی قرار گیرد و بدین ترتیب درآمدهای کلان بالقوهای که در این زمینه وجود دارد بالفعل گردیده و باعث تقویت اقنصاد برق کشور خواهد شد.پ
مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به دلیل موقعیت جغرافیایی فوقالعادهای که در کشور دارند، نقش بالقوه ای در جذب سرمایهگذاری خارجی و داخلی با محوریت ترانزیت انرژی برق، دارند و قطعا شبکه برق کشور پس از رفع چالشهای موجود مانند فرسودگی شبکه در برخی مناطق کشور، قوانین و مقررات فعلی در خصوص بهره برداری از شبکه برق، اصلاح ساختار مدیریت انتقال و توزیع برق و …، میتواند به عنوان اصلیترین کاربرد مناطق آزاد در جذب سرمایه برای ایجاد نیروگاهها تولید برق و توسعه شبکه برق ایران منجر به منافع و عواید فراوانی برای کشورمان شود.
منبع: برنا