تولید گوشت، نیازمند واردات!

میزان وابستگی کشورمان به واردات نهاده‌های دامی قابل توجه است و با‌وجود افزایش تولید محصولات کشاورزی طی سال‌های اخیر، همچنان به واردات بسیاری از آنها وابسته‌ایم، به‌طوری که ۷۵ درصد از نهاده دامی مورد نیاز کشور که حدود ۱۶ میلیون تن است، از طریق واردت تامین می‌شود.

نویسنده زینب صفری – این امررامی‌توان ازمهم‌ترین دلایل تراز منفی۱۱میلیارد دلاری بخش کشاورزی دانست، به‌طوری که  براساس آمارهای گمرک در هشت‌ماهه سال جاری، ۱۱ میلیون و۵۳۴هزارتن نهاده دامی به ارزش چهار میلیارد و ۵۰۸ میلیون دلار وارد کشور شده، این در‌حالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته ۱۰ میلیون و ۴۲۰ هزار تن از این کالاهای اساسی به ارزش چهار میلیارد و ۸۰۶ میلیون دلار وارد کشور شده بود. بنابراین می‌توان گفت واردات انواع نهاده‌های دامی طی این مدت به‌لحاظ وزنی،رشدی ۱۱ درصدی داشته ولی ارزبری آنها ۶‌ درصد کاسته شده است.  در حال حاضر یکی از اصلی‌ترین نهاده‌های دامی مورد نیاز اکثر دامداران ذرت است، به‌همین دلیل در هشت ‌ماهه سال جاری شش میلیون و ۷۴ هزار تن ذرت دامی به ارزش یک میلیارد و ۸۲۶ میلیون دلار وارد کشورمان شده است.  از طرف دیگر در این بازه زمانی یک میلیون و ۵۴۷ هزار تن جو به‌ارزش ۳۵۶ میلیون دلار وارد کشورمان شده است. همچنین طی هشت‌ماهه سال جاری یک میلیون و ۵۵۷ هزار تن دانه سویا به ارزش ۹۳۷ میلیون دلار و دو میلیون و ۳۵۵ هزار تن کنجاله سویا به‌ارزش یک میلیارد و ۳۹۰ میلیون دلار وارد کشورمان شده است.
ثبات شرایط نهاده‌های دامی نسبت به سنوات گذشته
مهدی نهاوندی، عضو هیات‌مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور ایران درباره شرایط نهاده‌های دامی در کشور اظهار کرد: بررسی مقایسه‌ای وضعیت واردات نسبت به سنوات گذشته نشان می‌دهد که روند تامین نهاده‌های دامی از ثبات و مدیریت و برنامه‌ریزی بهتری برخوردار است و بخشی از آن به‌دلیل سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی در روند ثبت سفارش و برنامه تامین و بخشی دیگر نیز افزایش سهم بخش خصوصی است و از طرفی نیز نظام تامین ارز آن از شفافیت بیشتری برخوردار شده است، هر چند که زمان تامین ارز طولانی شده اما به‌دلیل این‌که شفاف است و از انضباط خوبی برخوردار است، واردکنندگان تا‌حدود زیادی می‌توانند به بازگشت ارز و چرخه تامین کالاهای خود اعتماد داشته باشند. وی افزود: شاهد نتیجه مطلوب اقدامات انجام‌شده در چرخه تولید دام و طیور کشور نیز هستیم. امسال یکی از بهترین سال‌ها را از بابت تنظیم بازار، قیمت و فراوانی نهاده‌های دام و طیور داشتیم و امیدواریم که تا پایان سال این شرایط تداوم داشته باشد. نهاوندی در خصوص این‌که طی یک بازه زمانی که واردات نهاده‌های دامی درگیر انحصار بود، تنها چند شرکت به واردات آن می‌پرداختند، تصریح کرد: تمرکز واردات نسبت به سنوات گذشته خیلی کمتر شده و تعداد بیشتری از شرکت‌های واردکننده دررقابت با یکدیگرهستند و یکی ازدلایل آرامش بازارنیز تنوع بیشتر تامین‌کنندگان است. این مساله موجب شده که بازار رقابتی باشد و چیزی به اسم انحصار، به‌شکلی که در سنوات گذشته بوده الان دیگر کمتر شده و انتظار داریم که دولت جدید و مجلس نیز از روندفعلی حمایت کنندکه هم قابلیت کشوررا برای مقابله با تحریم افزایش دهند وهم رقابت بیشتری ایجاد شود و دسترسی واحدهای تولیدی به نهاده‌ها با شرایط مناسب‌تری فراهم شود.

چرا واردات نهاده‌های دامی تاثیری در قیمت گوشت نداشت؟
واردات نهاده‌های دامی سهم زیادی در افزایش تولید و کنترل قیمت محصولاتی همچون مرغ، تخم‌مرغ، گوشت قرمز و لبنیات دارد، حال آن‌که به‌نظر می‌رسد با وجود ارزبری ۴.۵میلیارد دلاری نهاده‌های دامی، هر روز شاهد افزایش قیمت این کالاها در بازار هستیم، به‌طوری که نمود آن را در افزایش شدید قیمت گوشت قرمز، لبنیات، تخم‌مرغ، مرغ و… می‌توان دید. اما همان‌طور که اشاره شد تولید رشد محسوسی پیدا کرده و اخیرا قیمت کره، گوشت و مرغ افزایشی شده و موج دوم گرانی سایر فرآورده‌های لبنی از راه رسیده است.  با این‌حال نهاوندی در‌خصوص اخبار منتشر‌شده در‌خصوص گرانی مرغ و گوشت و… به‌دلیل گرانی و قیمت بالای نهاده‌های دامی اظهار کرد: قیمت نهاده‌های دامی نسبت به دو سال گذشته به‌‌طور متوسط ۱۵ تا ۲۰ درصد کمتر است و تمام نهاده‌ها زیر قیمت مصوب عرضه می‌شود که در ابتدای سال ۱۴۰۱ دولت تعیین کرد و بخشی از آن به‌دلیل کاهش قیمت‌های جهانی است. بنابراین افزایش قیمت برخی کالاهای اساسی همچون مرغ می‌تواند دلایل دیگری غیر از قیمت نهاده داشته باشد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا