۲ دستاورد اقتصادی ایران در قالب توافق مشارکت راهبردی با روسیه

«امضای این توافق می تواند زمینه های مساعدی را برای سرمایه گذاری و حضور فعالان اقتصادی و تجاری روسیه در خاک کشورمان فراهم کند. به طور خاص ئر حوزه صنعت نفت و گاز ایران، روس ها می توانند فرصت‌های قابل توجهی را در دسترس داشته باشند و از طریق آن ها درآمدزایی و سود خوبی کسب کنند. معادله ای که برای ایران هم کاملا سودآور است.»

، مدت زمان زیادی از امضای توافق مشارکت راهبردی میان ایران و روسیه در جریان نشست مشترک روسای جمهور دو کشور در مسکو نمی گذرد. توافقی که به زعم بسیاری از ناظران و تحلیلگران می تواند نوید‌دهنده دوران تازه ای در قالب روابط دو جانبه تهران-مسکو باشد. این توافق ۴۷ ماده دارد و البته که بیش از سه سال روی مفاد آن کار شده است.

در این راستا، رسانه ها و تحلیلگران مختلف هر کدام به واکاوی ابعاد گوناگون این توافق و تبعات و پیامدهای راهبردی آن می پردازند. با این همه، اینطور به نظر می رسد که توافق مشارکت راهبردی ایران و روسیه به طور خاص حامل دو دستاورد مهم و بزرگ برای اقتصاد ایران است.

اولا، امضای این توافق می تواند زمینه های مساعدی را برای سرمایه گذاری و حضور فعالان اقتصادی و تجاری روسیه در خاک کشورمان فراهم کند. به طور خاص در حوزه صنعت نفت و گاز ایران، روس ها می توانند فرصت‌های قابل توجهی را در دسترس داشته باشند و از طریق آن ها درآمدزایی کرده و سود خوبی کسب کنند. البته که این معادله می تواند در توسعه زیرساخت های نفتی و گازی ایران نیز نقشی مهم بازی کند.

نباید از یاد ببریم که بخش نفت و گاز به عنوان یک بخش مهم و کلیدی اقتصاد ایران، به میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد که حضور سرمایه گذاران و شرکت های مطرح و بزرگ روسی در این حوزه می تواند دستاوردهای قابل ملاحظه ای را برای کشورمان رقم بزند. اهمیت این مساله زمانی بیش از پیش درک می شود که توجه داشته باشیم همکاریهای این قبیل شرکت ها با شرکای غربیشان در پی تحولات پس از جنگ اوکراین و تحمیل سیلی از تحریم های غربی به روسیه، تا حد زیادی محدود شده است.

از این رو، این دسته از شرکت ها و بازیگران اکنون به دنبال فتح فرصت های تازه و جدید از همکاری هستند که ایران در این معادله می تواند حامل دستاوردهای قابل ملاحظه ای برای شرکت های روسی باشد(موضوعی که مزایای زیادی را برای ایران هم به دنبال خواهد داشت).

نکته دوم اینکه با توجه به انسداد ژئوپلیتیک روسیه پس از آغاز جنگ اوکراین و تشدید تنش ها میان مسکو و دیگر کشورهای غربی، ایران می تواند بسترهای مساعدی را برای تقویت پیوندهای تجاری روسیه با جهان خارج فراهم سازد. از این رو، به طور خاص توسعه کریدور شمال-جنوب میان ایران و روسیه، می تواند هم زمینه را برای تسهیل صادرات و واردات روسیه فراهم سازد و هم موقعیت بین المللی ایران را ارتقا بخشد و البته که حامل مزایای اقتصادی و تجاری قابل توجهی برای ایران نیز است.

از این رو، توافق مشارکت راهبردی ایران و روسیه، از چشم اندازهای مختلف می تواند اقتصاد ایران را چند پله به جلو براند و فرصت های تازه ای را پیش روی آن قرار دهد. موضوعی که در فضای تشدید تنش ها و درگیری های ایدئولوژیک و ژئوپلیتیک در منطقه و جهان، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

منبع: موج

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا