استفاده از ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی دانش‌بنیان‌ها در فرآیندهای امنیتی و نظارتی بانک مرکزی

رئیس کل بانک مرکزی گفت: با توجه به اهمیت روزافزون و توسعه فزاینده کاربردهای این فناوری، در بانک مرکزی اداره‌ای با محوریت فناوری هوش مصنوعی فعال شد که بر کاربردهای فناوری هوش مصنوعی، شناسایی و استفاده از ابزارها و خدمات مبتنی بر این فناوری تمرکز دارد.

محمدرضا فرزین در مراسم توافق‌نامه همکاری ایجاد و توسعه زیست‌بوم نوآوری در حوزه خدمات پولی و صنعت بانکداری، با اشاره به همکاری با معاونت علمی و رویکرد بانک مرکزی برای توسعه کسب‌وکار‌های دانش‌بنیان حوزه مالی، اظهار کرد: یکی از اصلی‌ترین اولویت‌های بانک مرکزی، حمایت از راه‌اندازی و رونق یک کسب‌وکار مالی موفق است که البته این مهم، الزامات و شرایط خاص خود را دارد. یکی از پیش‌شرط‌های اصلی این کار، توجه و تمرکز بر توسعه دانش نوین مالی است که در این توافق‌نامه به‌خوبی این موضوعات مورد توجه قرار گرفته است. در این توافق‌نامه مشترک، دو محور اساسی شامل تسهیل و حمایت از تجاری‌سازی، که دو رکن اساسی برای توسعه کسب‌وکار‌های دانش‌بنیان مالی و بانکی هستند، مورد توجه قرار گرفته است.

وی با اشاره به حمایت بانک مرکزی برای بهره‌مندی از محصولات و خدمات دانش‌بنیان مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی در بخش‌های مختلف نظام پولی و بانکی کشور، افزود: با توجه به اهمیت روزافزون و توسعه فزاینده کاربرد‌های این فناوری، در بانک مرکزی اداره‌ای با محوریت فناوری هوش مصنوعی فعال شد که بر کاربرد‌های فناوری هوش مصنوعی، شناسایی و استفاده از ابزار‌ها و خدمات مبتنی بر این فناوری تمرکز دارد. فناوری هوش مصنوعی دارای ظرفیتی گسترده است و می‌تواند در حوزه‌های مختلفی همچون پایش، رصد و نظارت فرآیند‌های بانک مرکزی کارآمد باشد. با توجه به توسعه بازار‌های دیجیتال پولی و مالی، این فناوری همچنین در پیش‌بینی بازار‌ها نیز می‌تواند کمک‌کننده باشد.

رئیس بانک مرکزی، با اشاره به نقش فناوری هوش مصنوعی در بهبود عملکرد، ثبات و ارتقای امنیت سامانه‌های پولی و بانکی گفت: امنیت سایبری یکی از نیاز‌های اصلی نظام مالی و بانکی است و حفظ عملکرد سامانه‌های خدماتی، شناسایی و مقابله با تهدید‌های امنیتی و کمک به بهبود عملکرد سامانه‌ها، برای ما اهمیتی بالا دارد و به هر میزان که در این حوزه‌ها سرمایه‌گذاری کنیم، قطعاً شاهد بازدهی و اثرگذاری آن خواهیم بود.

فرزین ادامه داد: حوزه فین‌تک‌ها، بازار‌های نوین و فناور مالی نیز جزو محور‌های اولویت‌دار بانک مرکزی است. در این توافق‌نامه پیش‌بینی لازم برای حمایت از این بخش‌ها تحت نظارت بانک مرکزی نیز صورت گرفته است و آمادگی داریم در موضوعات و محور‌های یادشده، با معاونت علمی تعامل و همکاری کافی را داشته باشیم.

وی، با اشاره به تعریف بانکداری سبز در ذیل این توافق‌نامه تصریح کرد: بانکداری سبز یکی از الزامات این روز‌های حوزه مالی است و این‌که سازوکار‌هایی تعریف شود تا از فعالیت‌های سبز و دوستدار محیط‌زیست در نظام مالی و بانکی حمایت شود، بسیار مفید فایده خواهد بود و امیدواریم رویکرد تحول‌گرایانه‌ای که در این توافق‌نامه مورد توجه قرار گرفته، به تحول جدی در نظام مالی و بانکی کشور بیانجامد و به کمک شرکت‌های دانش‌بنیان، ابزار‌های نوآورانه مورد نیاز پیشبرد این حوزه در اختیار بانک مرکزی قرار بگیرد.

نقش معاونت علمی در ایجاد سندباکس «بانک مرکزی» به کمک دانش‌بنیان‌ها

نوش‌آفرین مومن واقفی، معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی نیز با تأکید بر ضرورت توسعه ابزار‌های نوآورانه و فناورانه برای تامین ثبات در ساختار پولی و بانکی کشور و نقش شرکت‌های دانش‌بنیان در این حوزه، افزود: زیست بوم فناوری و نوآوری کشور ما به صورت متوازن رشد نکرده، اجزایی از این سیستم وجود ندارد یا اگر وجود دارد ناکارآمد است و بر همین اساس نیازمند یک بازطراحی هستیم تا ضمن افزایش بهره‌وری و کارآمدی، شاهد تحول در ساختار‌های مالی باشیم. این بهره‌وری با کمک مدل‌های نوآورانه مالی تحقق پیدا می‌کند.

وی، با بیان این‌که یک بازطراحی و نگرش جدید می‌تواند به بهره‌وری بیش‌تر فضای مالی و بانکی کشور کمک می‌کند ادامه داد: با وجود این که از فناوری‌ها و ابزار‌های نوین برای تبادلات مالی استفاده می‌شود، اما مدل‌های کسب و کار، همچنان سنتی است و ذی نفعان بر اساس رسوب منابع یا سهم‌گیری از کارمزد، مدل و کسب و کارشان را طراحی می‌کنند که با مدل‌های جدید مالی دنیا، فاصله جدی وجود دارد.

مؤمن واقفی، یکی از حوزه‌های همکاری را سند‌باکس‌ها برای پیاده‌سازی مدل‌ها و الگو‌های جسورانه و نوآورانه مالی و توسعه آنها دانست و گفت: یکی از نیاز‌های جدی برای توسعه و اجرای مدل‌های نوآورانه بانکی، توسعه سندباکس‌ها است و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، می‌تواند در توسعه این سندباکس‌ها به بانک مرکزی کمک ارزشمندی داشته باشد.

منبع: برنا

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا