
فشارافزایی پارس جنوبی در انتظار تصویب شورای اقتصاد
فشارافزایی پارس جنوبی را باید در صدر پروژه های کشور قرار داد چرا که گاز ۷۰ درصد از انرژی کشور را تامین می کند اما به نظر می رسد که هنوز برخی از مسئولان به اهمیت آن پی نبرده اند.
کارشناسان صنعت نفت میگویند فشار افزایی پارس جنوبی به قدری اهمیت دارد که از از نان شب هم واجب تر است اما به نظر میرسد چالشهایی وجود دارد که سد راه وزارت نفت برای افزایش فشار در میادین پارس جنوبی شده است ابتدا ورود دیوان محاسبات و توقف این پروژه به دلیل عدم مشارکت بخش خصوصی حالا هم شورای اقتصاد مجوز لازم برای آغاز فعالیت صادر نمیکند.
روز گذشته بود که محسن پاکنژاد وزیر نفت در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر ورود دیوان محاسبات به پارس جنوبی و روند پروژه فشارافزایی پارس جنوبی گفت: پیش از این در سال ۱۴۰۲ با اعتباری حدود ۴۰۰ میلیون دلار مقدمهای برای انجام کار مطالعاتی این پروژه تعریف شده بود که متأسفانه یک سنت هم هزینه نشد. این مساله در حالی اتفاق افتاده است که کارشناسان امر از همان سال بر اهمیت فشار افزایی تاکید داشتند.وزیر نفت: شرکت ملی نفت ایران با صندوق توسعه ملی برای تأمین منابع مالی این پروژه هماهنگیهای لازم را انجام داده و این موضوع تا حدودی نهایی شده و این نهایی شدن تا رسیدن به مرحله اجرا مقداری زمانبر است
وزیر نفت به اهمیت اجرای پروژه فشارافزایی برای کشور اشاره کرد و گفت: از چهار شرکتی که در این پروژه حضور دارند، غیر از شرکت پتروپارس، سه شرکت دیگر با نقش جنرال کانترکتور (پیمانکاران عمومی) باید از توانمندیهای بخش خصوصی واقعی استفاده کنند که خوشبختانه این ظرفیت در کشور وجود دارد. هماکنون بخش خصوصی به باور ما میتواند با تعاملات بسیار مناسبی که با برخی سازندههای خارجی دارد، به این پروژه کمک کنند و این کمک میتواند فرآیندهای اجرایی این پروژه بسیار مهم و راهبردی کشور را تسریع کند، بنابراین حتماً از ظرفیت بخش خصوصی در این پروژه استفاده میشود.
وزیر نفت به هماهنگیهای انجامشده شرکت ملی نفت ایران با صندوق توسعه ملی برای تأمین منابع مالی این پروژه اشاره کرد و افزود: این موضوع تا حدودی نهایی شده و این نهایی شدن تا رسیدن به مرحله اجرا مقداری زمانبر است که این مورد بهزودی حل میشود.
نباید منتظر ماند، قطر سهم بیشتری خواهد برد
آنچه که مسلم است ۷۰ درصد انرژی کشور وابسته به پارس جنوبی است و بیش از نیمی از چاههای این میدان نیمه عمر خود را سپری میکنند به همین جهت باید فشار افزایی پارس جنوبی جدی گرفته شود وگرنه کشور قطر در این زمینه از ما پیشی گرفته و از سهم ایران برداشت میکند.
علی کاردر مدیرعامل اسبق شرکت ملی نفت ایران در رابطه با این موضوع به خبرنگار مهر گفت: پارس جنوبی میدان مشترک است و کشور قطر نیز در حال فشار افزایی است و به دلیل اینکه وسعت سرزمینی در این میدان برای آنها بیشتر از ما است؛ آنها چاههای جدیدی حفر میکنند و برداشتشان را از میدان افزایش میدهند و با در نظر گرفتن این مساله که قطریها هم پروژه فشار افزایی را دارند هر کشوری که فشار افزایی را زود تر انجام دهد از سهم کشور دیگر هم برداشت میکند.شریک پارس جنوبی در سمت خود به نام گنبد شمالی تا حدود دو سال دیگر نخستین پلتفرمهای فشارافزایی را احداث و بهکارگیری میکند
وی ادامه داد: اقدامی که کشور دیگر انجام دهد آثارش به ما نیز میرسد و ما باید سریعتر آماده شویم چرا که اگر آنها در وقت مناسب در میدان حضور پیدا نکنند ما میتوانیم هر زمان آمادگی داشتیم وارد شویم؛ در غیر این صورت باید این آمادگی را داشته باشیم که اگر اتفاقی در میدان افتاد، فشار افزا و کمپرسور را نصب کرده و سهم خودمان را برداشت کنیم.
وزیر نفت هم صحه بر این موضوع گذاشت و گفت: نفت قطر، شریک پارس جنوبی در سمت خود به نام گنبد شمالی تا حدود دو سال دیگر نخستین پلتفرمهای فشارافزایی را احداث و بهکارگیری میکند و ما در خوشبینانهترین حالت اگر از همین فردا صبح عملیات اجرا را آغاز کنیم، طبیعتاً به لحاظ زمانبندی تا حدودی عقبتر هستیم، بنابراین ضرورت داشت که گامهای اولیه برای اجرایی شدن این قرارداد برداشته شود.
وابستگی ۸۰ درصدی گاز کشور به میدان پارس جنوبی
۸۰ درصدی گاز مورد نیاز کشور از میدان پارس جنوبی تأمین میشود برای همین است که افت فشار این میدان امری نگران کننده است چرا که سالانه مصرف گاز در بخشهای مختلف افزایش مییابد و در صورتی که فشار افزایی در این میدان صورت نگیرد تابستان و زمستان درگیر ناترازی گاز حتی در بخش خانگی خواهیم شد.
هاشم اورعی کارشناس انرژی در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با اهمیت فشار افزایی پارس جنوبی گفت: فشار افزایی پارس جنوبی مسألهای حائز اهمیت و امری واجب است زیر ۸۰ درصد از چاههای پارس جنوبی در نیمه دوم عمر به سر میبرند.
وی ادامه داد: باید در نظر داشت که ۷۰ درصد از گاز مورد نیاز کشور از پارس جنوبی تأمین میشود و با توجه به شرایط موجود و ناترازی شدیدی که وجود دارد، کشور وابستگی شدیدی به پارس جنوبی دارد به همین دلیل اکنون باید با تزریق بخشی از گاز فشار افزایی کنیم تا بتوانیم از کاهش تولید جلوگیری کنیم.
اورعی اضافه کرد: در زمانهای زیادی از سال ما گاز اضافی نداریم به عبارتی ریسک نمیکنیم تا با تزریق، گازی را اضافی کنیم به جای آنکه به شبکه دهیم و این چرخه معیوب در حال ادامه است و فشار افزایی باید در رأس اقدامات قرار بگیرد تا از این طریق از کاهش تولید جلوگیری کنیم.
محسن قمصری مدیر اسبق امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران هم بر همین باور است و در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه چندین سال است که فشار افزایی پارس جنوبی احساس میشود، گفت: نیاز به فشار افزایی از سالهای گذشته حس می شده است و لازم بوده چاهای پارس جنوبی را بتوانیم تجهیز کنیم تا تولید بهتر و مستمر تری داشته باشیم.
سالانه ۱۰ درصد تولید از بین میرود
بر اساس آمار و ارقام موجود و آنطور که کارشناسان صنعت نفت میگویند، سالانه ۱۰ درصد از تولید از بین میرود و هر سال معدل یک فاز پارس جنوبی را از دست میدهیم اورعی با تأیید این موضوع میگوید: با توجه به افزایش لجام گسیخته تقاضا فشار افزایی باید هر چه زودتر صورت پذیرد چرا که با کاهش تولید مواجه خواهیم شد
به گفته وی در دولت سیزدهم شاهد عقد قرارداد ۲۰ میلیارد دلاری با ۴ شرکت بودیم که پس از ان اعلام شد قرارداد مشاورهای به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار بوده است. در دولت چهاردهم مجدداً با همان چهار شرکت برای فشار افزایی پارس جنوبی عقد قرارداد شد که این چهار شرکت سرمایه لازم، فناوری و تجربه مدیریتی لازم را ندارند.
واردات گاز نخواهیم داشت اگر فشار افزایی صورت بگیرد
تأمین ۸۰ درصدی گاز کشور از میدان پارس جنوبی بر کسی پوشیده نیست اما با توجه به اینکه بسیاری از چاههای این میدان نیمه دوم عمر خود را سپری میکنند و سالانه ۱۰ درصد از تولید گاز چاههایی که نیمه دوم عمر خود را سپری میکند کاشته میشود بنابراین لازم است نگاه بلند مدت تری برای تأمین گاز کشور داشته باشیم. اما آیا برای تأمین گاز در بخش خانگی آیا به وارد کنند گاز تبدیل میشویم در رابطه با این موضوع دو طیف نظر کارشناسی وجود دارنده یکی آنکه ایران به عنوان دومین دارنده ذخایر گازی چنین باری را به دوش نخواهد کشید و دیگر آنکه اگر فشار افزایی صورت نگیرد مجبور به واردات ۳۰۰ میلیون متر مکعبی گاز در روز خواهیم شد.
مدیر عامل اسبق شرکت ملی نفت ایران در این زمینه می گوید» فشار افزایی در پارس جنبی میتواند منجر به بالانس تولید و مصرف شود. زیرا مصرف ما در حال افزایش است و نیاز داریم که فوراً میادین دیگری که در اختیار داریم نیز فعال شوند.
اما اورعی نظر متفاوتی دارد و میگوید: ما در زمستان به دنبال واردات گاز از ترکمنستان برای خطه شمالی بودیم اما نتیجه بخش نبود، پس از آن صحبت از واردات ۳۰۰ میلیون متر مکعبی از روسیه به میان آمد که هنوز وضعیت آن هم به درستی مشخص نشده است.اگر با همین رویه ادامه دهیم ناترازی گاز به صورت فزاینده ای ادامه دارد و مجبور به واردات گاز خواهیم شد که نباید بگذاریم به این نقطه برسیم که مجبور به واردات گاز شویم که هم از نظر اقتصادی بسیار بد است و هم از نظر سیاسی دچار وابستگی میشویم
این کارشناس انرژی در خاتمه اضافه کرد: در بدترین حالت ممکن اگر با همین رویه ادامه دهیم ناترازی گاز به صورت فزاینده ای ادامه دارد و مجبور به واردات گاز خواهیم شد که نباید بگذاریم به این نقطه برسیم که مجبور به واردات گاز شویم که هم از نظر اقتصادی بسیار بد است و هم از نظر سیاسی دچار وابستگی میشویم. چگونه میتوان پذیرفت که دومین کشور دارنده ذخایر گازی مجبور به واردات گاز شود.
بر اساس این گزارش، در صورتی که شورای اقتصاد هرچه سریعتر مجوز فشار افزایی پارس جنوبی را صادر نکند با عدیده ای از مشکلات مواجه خواهیم شد چرا که آنطور که وزیر نفت گفته است شریک پارس جنوبی قطر در سمت خود به نام گنبد شمالی تا حدود دو سال دیگر نخستین پلتفرمهای فشارافزایی را احداث و بهکارگیری میکند و ما در خوشبینانهترین حالت اگر از همین فردا صبح عملیات اجرا را آغاز کنیم، طبیعتاً به لحاظ زمانبندی تا حدودی عقبتر هستیم به معنای آن است که ما بسیار عقب تر از این کشور هستیم و در صورت فشار افزایی طری ها باید در انتظار مهاجرت گاز خواهیم بود.
منبع: مهر