
هوش مصنوعی در خدمت امنیت انرژی چین
چین به طور گسترده هوش مصنوعی را در بخش انرژی خود گنجانده است تا کارایی و امنیت انرژی ملی را بهبود بخشد.
مدلهای زبانی بزرگ از مدیریت ذخیرهسازی انرژی گرفته تا پیشبینی دقیقتر عرضه و تقاضای انرژی، میتوانند با سادهسازی سیستمهای انرژی و به حداقل رساندن اتلاف، کل بخش را هوشمندتر کنند.
شرکت دولتی گاز طبیعی «گاز هولدینگز» چین، از اوایل سال ۲۰۲۰، از هوش مصنوعی برای پیشبینی دقیقتر تغییرات پیچیده و پویا در تقاضای گاز طبیعی استفاده کرده است. این مدلهای مبتنی بر هوش مصنوعی، میتوانند از دادههای تاریخی و دادههای لحظهای برای محاسبه تغییرات تقاضا، سریعتر از نیروی انسانی استفاده کنند.
با این حال، با افزایش روزافزون استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در شبکه برق چین، مسئله پیشبینی، پیچیدهتر و مهمتر میشود. چین در زمینه توسعه ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر در جهان، پیشرو است. این کشور فقط در ماه مه، به حدی ظرفیت تولید انرژی خورشیدی و بادی به شبکه خود اضافه کرد که ظرفیت تولید این انرژیهای تجدیدپذیر به تنهایی با کل تولید برق لهستان برابری کرد.
همچنان که چین به شکستن رکوردهایش در زمینه تولید انرژی تجدیدپذیر ادامه میدهد، شبکه برق این کشور به این انرژیهای متغیر، بسیار بیشتر وابسته میشود و بنابراین، تغییرات آب و هوایی، تاثیر بیشتری بر شبکه این کشور میگذارد. بنابراین، پیشبینی دقیق، مهمترین بخش امنیت انرژی ملی است.
برای این منظور، یک سیستم پیشبینی آب و هوای مبتنی بر ترانسفورماتور جدید در چین به صورت آزمایشی اجرا شده است تا بازارهای برق داخلی را رصد و پیشبینیهای محاسبه شده انجام دهد.
طبق گزارش مجمع جهانی اقتصاد (WEF)، این پروژه که توسط شرکتهای «تراکوانتا» و «هاریزون پاور»، هدایت میشود،گامی بزرگ در جهت همسوسازی نوآوری هوش مصنوعی با یک شبکه کربنزدای اقلیم محور است. مدل زبانی بزرگ به کار رفته در این پروژه بر اساس بیش از ۴۰ سال دادههای آب و هوایی در سراسر جهان آموزش دیده است و با پنج میلیارد پارامتر، بین هفت تا ۱۵ پیشبینی در روز تولید میکند.
طبق گزارشها، این سیستم ۵۰ هزار برابر کارآمدتر از روشهای مدلسازی سنتی است. طبق گزارش مجمع جهانی اقتصاد گزارش میدهد: اکنون این مدل زبانی در سبد معاملات سالانه ۲۰۰۰ گیگاوات ساعتی «هاریزون پاور»، استفاده میشود و تصمیمات سریعتر و هوشمندانهتری را در بازارهای لحظهای برق امکانپذیر میکند و ریسک را کاهش و سودآوری را افزایش میدهد.
تمام این انرژی متغیر همچنین به مقادیر عظیمی از زیرساختهای ذخیرهسازی انرژی نیاز دارد. از آنجایی که انرژی بادی و خورشیدی تحت تاثیر شرایط آب و هوایی قرار دارد، عرضه و تقاضا اغلب با هم مطابقت ندارند. این امر به ظرفیت ذخیرهسازی عظیمی نیاز دارد تا انرژی اضافی تولید شده هنگام تابش خورشید و وزش باد را جذب کند که میتواند در صورت نیاز به شبکه بازگردانده شود. این امر نیز میتواند از طریق استفاده از هوش مصنوعی به طور چشمگیری بهبود یابد.
بر اساس گزارش اویل پرایس، البته، هوش مصنوعی در زمینه بخش انرژی یک شمشیر دولبه است. آموزش مدلهای زبانی بزرگ، ردپای انرژی عظیمی را به همراه دارد و اجرای پرسوجوهای هوش مصنوعی بسیار مصرف انرژی بیشتری از جستجوهای سنتی دارد. اما در حالی که هوش مصنوعی فشار زیادی بر شبکههای انرژی وارد میکند، پتانسیل عظیمی برای بهبود مدیریت شبکه نیز دارد و چین از نظر بهرهبرداری از این پتانسیل، بسیار جلوتر از کشورهای دیگر است.
منبع: ایسنا