نقش حیاتی عشایر در تولید گوشت قرمز و پدافند غیرعامل غذایی کشور

رئیس سازمان امور عشایر ایران با اشاره به نقش کلیدی جامعه عشایری در تأمین امنیت غذایی کشور گفت: عشایر با در اختیار داشتن ۳۰ میلیون رأس دام سبک و اتکا به مراتع طبیعی، سالانه ۲۵ درصد گوشت قرمز کشور را تولید می‌کنند.

جهانبخش میرزاوند در تشریح نقش جامعه عشایر در تامین گوشت مورد نیاز کشور در شرایط بحرانی افزود: جامعه عشایر با برخورداری از حدود ۳۰ میلیون راس دام سبک و اجرای آیین کوچ به مناطق ییلاقی و قشلاقی برای تامین علوفه از طریق مراتع، تولید سالانه ۲۵ درصد گوشت مورد نیاز کشور را برعهده دارد.

وی سازگاری در برابر تغییرات دمایی و خشکسالی و وابسته نبودن به خدمات‌رسانی‌های مختلف و شبکه‌های آب، برق، گاز و حمل و نقل را از مزیت‌های دامداری عشایری عنوان و تصریح کرد: در روز‌های بحرانی و به‌ویژه جنگ که احتمال آسیب دیدن خطوط ریلی و جاده‌ای، برهم‌خوردن روند تجارت بین‌المللی و حمل و نقل دریای و واردات علوفه و نهاده‌ها وجود دارد، دامداری‌های صنعتی ممکن است لطمه ببینند، درحالی که جامعه عشایری برای تولید تحت تأثیر این عوامل قرار ندارد.

رییس سازمان امور عشایر ایران گفت: تولید علوفه داخل کشور کفاف دام صنعتی را نمی‌دهد، بنابراین باید بخش زیادی از علوفه دامی مورد نیاز وارد کشور شود که نیاز به اقداماتی همچون ثبت سفارش، تخصیص ارز، انجام تشریفات در حوزه تجارت بین‌المللی، فعالیت‌های گمرکی و شبکه حمل و نقل زمینی برای انتقال علوفه از بندرگاه‌ها دارد و همه این موارد زمان‌بر و هزینه‌بر است.

وی با بیان این که جامعه عشایری بیش از ۹۵ درصد علوفه مورد نیاز دام خود را از مراتع تامین می‌کنند، افزود: ضریب وابستگی دام عشایر به علوفه وارداتی تنها یک یا دو درصد است و از این رو وابستگی به ارز و قیمت‌های جهانی نهاده‌ها ندارد.

میرزاوند گستردگی و پراکندگی جغرافیایی محل زیست عشایر را از دیگر ویژگی‌ها دانست و اظهار داشت: عشایر ایران در حدود ۶۰ میلیون هکتار از اراضی کشور پراکنده هستند و در شرایط بحرانی و جنگی، کمترین آسیب را می‌بینند که این خود یک فرصت استثنایی است.

وی تصریح کرد: با وجود تولید باارزش افزوده و پدافند غیرعاملی عشایر، اما این جامعه مغفول مانده و آنچنان که باید و شاید مورد توجه قرار نمی‌گیرد.

رییس سازمان امور عشایر ایران تاکید کرد: جنگ ۱۲ روزه درس‌هایی برای ما به همراه داشت و یکی از این درس‌ها، توجه به حوزه سرمایه‌گذاری، رفاه و اهمیت تولید گوشت قرمز توسط جامعه عشایر است.

وی اذعان داشت: با افزایش ضریب نفوذ دانش، تدوین برنامه‌های بهره‌ور محور و تخصیص اعتبارات لازم، جامعه عشایری می‌تواند تا ۳۰ درصد گوشت مورد نیاز کشور را تولید کند.

میرزاوند در همین حال گفت: برنامه ما این است که با تبیین اهمیت نقش عشایر در تولید گوشت قرمز که مصداق پدافند غیرعامل امنیت غذایی هستند، توجه تصمیم‌سازان، قانون‌گذاران و مدیران اجرایی کشور را به این جامعه جلب کنیم و امیدواریم ضریب سرمایه‌گذاری، تخصیص اعتبارات و تسهیل زندگی آنان در دستور کار دولت، مجلس و… قرار بگیرد.

منبع: برنا

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا