اوضاع آبی سدها مناسب نیست
آمار دفتر اطلاعات و دادههای آب کشور نشان میدهد، با سپری شدن ۱۵۰ روز از سال آبی تا ۳۰ بهمنماه (سال آبی ۱۴۰۱-۱۴۰۰) مجموع حجم ذخایر آب در مخازن سدهای کشور به حدود ۱۱.۳۲ میلیارد مترمکعب رسیده که نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته بیانگر ۲۰ درصد کاهش است.
بررسی وضعیت ورودی سدهای کشور نشان میدهد، میزان حجم ورودیهای سال آبی جاری کاهشی معادل ۱۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته دارد، اما با توجه به اینکه ذخایر برفی سال جاری تاکنون نسبت به سال قبل بیش از دو برابر بوده که ذوب برف در ماههای آتی باعث رشد ورودی به سدها خواهد شد.
میزان پرشدگی سد زایندهرود در استان اصفهان، سدهای استان تهران، سدهای حوضه آبریز دریاچه ارومیه و سدهای استان خوزستان در شرایط فعلی به ترتیب حدود ۱۰، ۱۷، ۳۵ و ۴۹ درصد بوده و با توجه به بارشهای مناسب جنوب کشور در سال جاری، سدهای استان هرمزگان تقریبا در شرایط پرشدگی کامل قرار دارند.
داریوش مختاری – کارشناس مدیریت منابع آبی با اشاره به فقر آبی در ایران،سد اگفت: شرایط منابع آبی کشور مطلوب نیست و باید راه چاره ای برای آن اندیشیده شود، چراکه در غیر این صورت شاهد مهاجرت های داخلی خواهیم بود.
وی با بیان اینکه وضعیت منابع آبی در هر دو بخش سطحی و زیرزمینی مورد قبول نیست، اظهار کرد: فاصله بین کم آبیهای خطرناک در هر سال، بیشتر و بیشتر می شود و معنای این وضعیت، پاسخگو نبودن جیره بندیها برای تامین آب منازل و در نتیجه، گام گذاشتنهای آغازین در مسیر خالی از سکنه شدن تدریجی در بخش های مختلف کشور است.
این کارشناس ارشد مدیریت منابع آبی با بیان اینکه در چنین شرایطی، راهکارهای حوزه صرفهجویی، واقعبینانهترین راهکار بوده، این در شرایطی است که قانون توسعه و بهینه سازی مصرف آب شهری (مصوب اسفند ۱۳۹۵) همچنان معطل مانده است، گفت: پرهیز از بارگذاریهای بیشتر نیز میتواند کمک کند.
مختاری با تاکید بر اینکه برونرفت از بحران فزاینده آب و محیط زیست، با هشدار دلسوزانه و شعارگرایی دستیافتنی نیست، باید عمل کرد، گفت: پیامدهای اجتماعی امروز ناشی از کم آبی را باید در مدیریت نادرست منابع آب جست و جو کرد و باید راه حلی مناسب برای آن اندیشیده شود و نباید با تصمیمات عجولانه شرایط را بدتر کرد.