” حل مشکل بیکاری فارغ‌التحصیلان” در دستور کار/طراحی سامانه ای برای بیکاران

وزیرکار از تمرکز این وزارتخانه برای حل مشکل بیکاری فارغ‌التحصیلان خبر داد و گفت: سامانه‌ای طراحی شده تا بیکاران کشور را بر اساس واقعیت‌ها با اطلاعات جزئی و دقیق در جای‌جای کشور شناسایی کند.

مطابق آمار زمستان ۱۴۰۱سهم جمعیت بیکار فارغ التحصیل آموزش عالی از کل بیکاران۳۷.۲درصد بوده است. این سهم در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بالاتر است. بررسی تغییرات این شاخص نشان می دهد که نسبت به فصل مشابه سال قبل۰.۹ درصد کاهش داشته است.

در زمستان ۱۴۰۱ سهم جمعیت شاغل فارغ التحصیل آموزش عالی از کل شاغلان ۲۷.۴ درصد بوده است. این سهم در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بالاتر است. بررسی تغییرات این شاخص نشان می دهد که نسبت به فصل مشابه سال قبل ۰.۸درصد افزایش داشته است.

فقدان مهارت این روزها با افزایش تعداد فارغ التحصیلان بیشتر از گذشته مورد توجه است. شاید در گذشته کمتر فارغ التحصیلی دچاربیکاری می شد اما در حال حاضر با توجه به افزایش تعداد فارغ التصیلان شرط یافتن شغل، «مهارت» است.

محمود کریمی‌بیرانوند، معاون اشتغال وزارت کار تعداد بیکاران فارغ‌التحصیل را حدود یک‌‌ میلیون نفر برشمرد و گفت: فقدان اطلاعات دقیق و تکمیلی از جمله مدرک تحصیلی، رشته، سن، محل زندگی، تراکم جمعیتی استان‌ها و مهارت‌های تخصصی مهم‌ترین چالش اساسی رفع این مسأله است.

وی طی چند روز گذشته در بیان اقدامات انجام شده برای اشتغال فارغ‌التحصیلان دانشگاهی گفت: مهم‌ترین اقدامات انجام‌شده در راستای اشتغال فارغ‌التحصیلان طرح کارورزی بود. در این طرح با معافیت از پرداخت سهم بیمه کارفرما برای مدت دو سال در صورت جذب فارغ‌التحصیلان دانشگاهی با مدرک حداقل کارشناسی به‌صورت کارورزی انجام شد.

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت کار تعداد بنگاه‌های ثبت‌نام‌کننده در طرح کارورزی از سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱را حدود ۱۳هزار و ۸۴۹، تعداد بنگاه‌های حائز شرایط جذب کارورز را ۹۳۱۵و تعداد قراردادهای منعقده برای پذیرش کارورز از سوی کارفرما را ۴۲هزار و ۸۱مورد اعلام کرد.

وی طرح پرداخت یارانه دستمزد(مشوق کارفرمایی) را یکی دیگر از اقدامات انجام‌شده بیان کرد و گفت: تعداد بنگاه‌های خصوصی و تعاونی مشارکت‌کننده در طرح ۶۹۹۵، تعداد قراردادهای کار منعقده برای مدت یک‌سال و تعداد کارجویان ثبت‌نام‌شده در طرح ۵۶هزار و ۵۰۰مورد است.

کریمی‌بیرانوند تصریح کرد: وجود ۱۳۰۰دفتر مشاوره شغلی و کاریابی داخلی و به‌کارگماری ۱۱هزار و ۶۶۶نفر از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی جوینده کار در سال ۱۴۰۱از جمله این اقدامات است.

وی ادامه داد: ایجاد و راه‌اندازی ۹۳۰مرکز مشاوره و خدمات کارآفرینی در سراسر کشور تا سال ۱۴۰۱، با هدف پایدارسازی اشتغال از طریق ارائه مشاوره‌های تخصصی به متقاضیان ایجاد کسب‌و‌کار به‌ویژه دانش‌آموختگان دانشگاهی از دیگر اقدامات صورت‌گرفته است.

معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، چالش‌های موجود را در بخش‌های فرهنگی، آموزش مهارتی، قانونی و ساختاری بیان و اظهار کرد: موازی‌کاری نهادهای متولی مهارت و اشتغال دانش‌آموختگان، فرهنگ کار، عدم آگاهی دانش‌آموختگان از مشوق‌های موجود، عدم وجود مهارت مورد نیاز بازار کار در دانش آموختگان از جمله این چالش‌هاست.

وی چالش‌های دیگر را به‌روز نبودن قوانین و مقررات مربوط به کار، نبود نقشه راه برای اشتغال فارغ‌التحصیلان و عدم توجه کافی به فناوری‌های نوین و جایگاه آن در ایجاد اشتغال، نبود اطلاعات و آمار دقیق از بیکاران فارغ‌التحصیل برای سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی اعلام کرد.

* تمرکز وزارت کار بر حل مشکل بیکاری فارغ‌التحصیلان

در روزهای گذشته نیز سید صولت مرتضوی, وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی  در شورای اداری و کارگروه اشتغال و سرمایه‌گذاری چهارمحال و بختیاری گفت: یکی از برنامه‌های مهم وزارت کار، تمرکز بر حل مشکل بیکاری فارغ‌التحصیلان است و سامانه‌ای طراحی شده تا بیکاران کشور را بر اساس واقعیت‌ها با اطلاعات جزئی و دقیق در جای‌جای کشور شناسایی کند.

مرتضوی با بیان این‌که بخشی از ریشه‌های تورّمی اقتصاد کشور ما خارج از واقعیت است، توضیح داد: تورّم بالای ۴۰درصد با اقتصادی که تراز تجاری آن مثبت است، متناسب نیست؛ در کشوری که هم صادرات نفتی و هم صادرات غیرنفتی توسعه یافته است، ریشه تورّم را باید در جایی دیگر شناسایی کرد.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بخشی از تورّم کشور را تورّم القایی دانست و خاطرنشان کرد: این مهم یکی از مؤلفه‌های جنگ ترکیبی در حوزه اقتصاد است.

وی گفت: رسانه‌هایی که ساخته و پرداخته دشمنان جمهوری اسلامی ایران هستند اساساً موجودیتشان برای القای ناامیدی، بی‌ثباتی اقتصادی و ایجاد تورّم القایی در کشور ماست.

مرتضوی با اشاره به این‌که برخی کشورها و اقتصادهای کلان جهان در طول تاریخ منافع خود را از ضعف اقتصاد دیگر کشورها تأمین کرده‌اند، افزود: پس از پیروزی انقلاب این فشار شدت یافت، در جنگ تحمیلی هشت‌ساله توسعه پیدا کرد و در دهه ۸۰دولتمردان توانستند تا حدی بر این فشار فائق آیند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا