رأی دولت به اقتصاد شفاف | ۳ وزارتخانه تخصصی چگونه با توزیع کالاها در شبکه غیرشفاف مخالفت کردند؟
از ابتدای هفته جاری خبرهایی در مورد توقف فعالیت بورس کالا و بازگشت به نظام حوالهای گذشته مطرح شد؛ با این حال روز یکشنبه سازمان بورس با صدور اطلاعیهای خبر توقف فعالیت بورس کالا را تکذیب کرد.
بررسیها اما نشان میدهد از ۲ هفته پیش نحوه تداوم فعالیت بورس کالا در هیأت دولت مطرح بوده که در نهایت هیچ رأیی برای توقف فعالیت بورس کالا با درایت رئیسجمهور و بازگشت به نظام حوالهای صادر نشده است.
۲ هفته پیش رئیسجمهور به وزارتخانههای صنعت، نفت و اقتصاد ماموریت داد در خصوص عرضه کالاها در بورس کالا اعلام نظر کنند. طی برگزاری چندین جلسه کارشناسی مشترک در سطح معاونان وزرا در نهایت مشخص شد که فواید اقتصادی فعالیت بورس کالا برای اقتصاد بیشتر از مضرات آن است.
۳وزارتخانه در نتیجه برگزاری جلسات کارشناسی به این جمعبندی رسیدند که با توجه به ابهامات قابل توجه در نظامهای توزیع غیرشفاف، توقف فعالیت بورس کالا صحیح نیست، زیرا به شکلگیری امضای طلایی و توزیع ناعادلانه کالاهای پایه و واسطه تولید منجر میشود.
از همان زمان که بورس کالا در دهه ۸۰فعالیت خود را آغاز کرد مخالفتهای آشکاری با فعالیت این بورس وجود داشت؛ بهطوری که میتوان گفت شدت این حملات در تاریخ اقتصاد ایران بیسابقه است. علت آن به این موضوع بازمیگردد که فعالیت این بازار جدید سازوکارهای جدیدی دارد و چون بازیگران سنتی در بازارهای مختلف سالها مطابق با مکانیسم بازار حوالهای فعالیت میکردند، منافع و حتی برخی رانتهای خود را از دست میدهند، همین موضوع موجب شده ظرف ماههای اخیر فشارها به دولت برای توقف فعالیت بورس کالا و بازگشت به نظام حوالهای افزایش یابد، اما در نهایت با اعلام نظر کارشناسی وزارتخانههای تخصصی و با درایت رئیسجمهور این موضوع مورد تأیید دولت قرار نگرفت.
در واقع با افزایش فشارها به دولت برای توقف فعالیت بورس کالا ۲هفته پیش رئیسجمهور به وزارتخانههای صنعت، نفت و اقتصاد ماموریت داد درخصوص عرضه کالاها در بورس کالا اعلام نظر کنند.
طی برگزاری چندین جلسه کارشناسی مشترک در سطح معاونان وزرا در نهایت آنها به صراحت تأکید کردند که در مجموع فواید اقتصادی فعالیت بورس کالا با وجود همه نقایص موجود در مکانیسمها و فرایندهای آن، برای اقتصاد بیشتر از مضرات آن است.