خیمه دلالان بر بازار چادرمشکی
ایران با مصرف سالانه چیزی حدود ۸۰ میلیون مترمربع چادر یکی از بزرگترین مصرفکنندگان چادر مشکی در جهان است که بهدلیل فرهنگ عمومی و حجاب، سالانه علاوه بر تولید داخل، مقادیر زیادی پارچه این محصول به کشورمان از کشورهای جنوبشرق آسیا وارد و به مصرف داخلی میرسد. این درحالی است که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرده در تولید چادر مشکی در کشور باید خودکفا شویم.
از طرف دیگر بسیاری از کارخانجاتی که ادعای تولید چادر مشکی داشتند هم اکنون هیچگونه محصولی در این خصوص تولید و روانه بازار نمیکنند؛ بهطوریکه در همین خصوص اسدا… سلیمانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان عفاف و حجاب میگوید: سال ۷۶- ۷۵ چهار کارخانه در کشور ما ارز دولتی گرفتند تا کارخانه چادر مشکی تأسیس کنند اما سه کارخانه با وجود دریافت تسهیلات حتی یک متر پارچه چادری هم تولید نکردند. وی افزود: تنها کارخانهای که از بین این چهار کارخانه چادر مشکی تولید میکند، کارخانه حجاب شهرکرد است که بخشی از نیاز جامعه یعنی حدود ۱۰ تا ۱۵درصد پارچههای چادر مشکی مصرفی را تولید میکند و بهنظر من در حال پیشرفت است و کیفیت آن سال به سال بهتر میشود اما سایر کارخانهها این کار را نکردهاند. رئیس انجمن تولیدکنندگان عفاف و حجاب خاطرنشان کرد: حدود ۸۵ تا ۹۰درصد چادر مصرفی کشور از کشورهای دیگر مثل کرهجنوبی، ژاپن، چین و ویتنام وارد میشود. وقتی این چادر با ارز آزاد میآید، با تغییرات قیمت دلار، تغییرات قیمتی قابلتوجهی خواهد داشت. برای مواجهه با این موضوع باید چادر به عنوان کالای فرهنگی مورد حمایت قرار بگیرد.
قیمت فعلی چادر مشکی
هم اکنون خرید چادرمشکی بهدلیل هزینه بالای آن مشکل شده است و خانمها برای خرید یک قواره پارچه چادری طرحدار باید حداقل ۷۵۰ هزار تومان و برای تهیه یک قواره چادر ساده ایرانی ۷۰۰هزار تومان هزینه پرداخت کنند. از طرف دیگر کف قیمت چادرهای دوخته هم یک میلیون تومان است و این قیمتها به تناسب طرح، جنس و مدل دوخت چادر تا دو برابر هم میرسد بهطوریکه هم اکنون مشاهدات بازار نشان میدهد که چادر عبایی مدل سما مجلسی کرپ کنکن فاخر و چادر حجاب فاطمی مدل سما هرکدام با قیمت دو میلیون و ۲۰۰هزارتومان، چادر ایرانی حجاب فاطمی مدل سنتی اصیل ژرژت ژاپن با قیمت یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، چادر عبایی مدل جده کرپ کن فاخر با قیمت یک میلیون و ۵۵۰ هزار تومان و چادر عبا جده یا عربی اصیل با قیمت یک میلیون و ۴۸ هزار تومان بهفروش میرسد.
واردات پارچه چادر مشکی
براساس اعلام گمرک در نیمه نخست سالجاری ۳۶۴۲تن و شش کیلوگرم پارچه چادرمشکی به ارزش ۲۳میلیون و ۹۶۶هزار و ۱۵۶دلار وارد کشور شده که این محصول از کشورهای امارات متحده عربی، ترکیه و چین روانه ایران شده است.
تعرفه ۱۰ درصدی واردات چادر مشکی
محسن گرجی، مدیرکل دفتر صنایع پوشاک و منسوجات وزارت صمت با بیان اینکه وضعیت ما در تولید پارچه چادر مشکی خوب است، گفت: حدود هشت میلیون متر در حال حاضر تولید داریم اما میزان نیاز ما به پارچه چادر مشکی قطعا چندین برابر است. گرجی افزود: تنها تولیدکننده پارچه چادر مشکی طرح توسعه شش میلیون متری این محصول را برنامهریزی کرده است که پیشبینی میشود تا آخر امسال محقق شود، همچنین طرح توسعه ۱۲میلیون متری دیگری نیز مصوب شده که احتمالا تا پایان سال ۱۴۰۳ محقق شود. علاوه بر اینها طرحی در قم داریم که ۱۸میلیون متر پارچه چار مشکی است که بخشی از طرح آن اجرایی شده و بخشی از ماشینآلات آن نیز احتمالا تا آخر سال وارد کشور میشود و در مجموع به میزان ۴۰میلیون متر زیرساخت پارچه چادر مشکی در کشور موجود است.
مدیرکل دفتر صنایع پوشاک و منسوجات وزارت صمت اظهار کرد: واردات این محصول انجام میشود اما بهصورت دقیق میزان واردات مشخص نیست و در حال حاضر تعرفه واردات چادر مشکی به ۱۰درصد کاهش یافته است. وی درخصوص لایحه عفاف و حجاب اظهار کرد: پیشنهاد دادیم کالاهای فرهنگی از مالیات معاف شود که این موضوع شامل فعالان حوزه تولید پارچه چادر مشکی میشود.