«زیرخاکی» در زمین خارجیها
به اعتقاد کارشناسان «کشت فراسرزمینی» راهکار تامین امنیت غذایی و جلوگیری از خروج دهها میلیارد دلار ارز است، در اینباره رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون میگوید که در ۱۱ سال گذشته فقط شعار اجرای این هدف را سر دادهایم و محصولی در قالب کشت فراسرزمینی وارد کشور نشد.
سالانه بین ۱۶ تا ۱۸ میلیارد دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی از کشور خارج میشود این رقم معادل نصف درآمد نفتی ایران در سال ۱۴۰۲ است. مجری طرح کشت فراسرزمینی رضا فتوحی میگوید که « ۳۰ درصد امنیت غذایی کشور را با کشت فراسرزمینی میتوان تضمین کرد». در حالی که ضریب خودکفایی محصولات کشاورزی در ایران به گفته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی ۸۰ درصد است با کشت فراسرزمینی، امکان خودکفایی کامل در همه محصولات کشاورزی وجود دارد.کشت فراسرزمینی یا همان کشت محصولات کشاورزی در خارج از مرزها در دنیا پس از دهه ۱۹۸۰ آغاز شد و در ایران سال ۱۳۸۵ تصویب شد و اوجگیری مفهوم آن به سال ۱۳۹۲ باز میگردد.
در برنامه هفتم توسعه تصویب شده ۲ میلیون هکتار کشت فراسر زمینی انجام شود و با کشورهای قزاقستان روسیه آفریقا پاکستان عراق و تانزانیا در این باره مذاکره میشود.برخی شرکتهای تابعه وزارت جهاد کشاورزی در کشورهای آفریقایی سرمایهگذاری کردهاند اما گزارشی در باره میزان سرمایهگذاری و محصول تولیدی ارائه نشده است.کشت فراسرزمینی راهکاری برای کم آبی_ مانع جدی برای توسعه کشاورزی_ به روش «واردات آب مجازی» است. سالانه ۹۰ درصد دانههای روغنی و ۷۵ خوراک دام و طیور با واردات تامین میشود.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون ارسلان قاسمی میگوید که سرمایهگذاری در کشت فراسرزمینی منجر به ایجاد رانت میشود، شرکتهای دولتی از سرمایههای دولتی استفاده میکنند اما در ۱۱ سال گذشته محصول تولیدی به کشور برنگشته است، به علاوه بر تولید هم نظارت نمیشود و همان محصولی کشت میشود که در داخل امکان تولید دارد. در مقابل مجری طرح کشت فراسرزمینی رضا فتوحی میگوید که با توجه به شرایط اقلیمی و بحران منابع آبهای زیرزمینی که طبق آمار ۸۵ درصد آب در حوزه کشاورزی مصرف میشود و سالانه ۲۶ میلیون تن کالای اساسی وارد میکنیم توسعه کشت فراسرز سرزمینی امری ضروری است.سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد اعلام کرده که کشورها برای تامین امنیت غذایی ۸۰ میلیون هکتار در کشورهای دیگر محصول کشت کردهاند که هزینه آنها کمتر از واردات است.
منبع: فارس