صرفه‌جویی کلید عبور از بحران ناترازی برق در کشور

کشورمان ایران با منابع طبیعی غنی و پتانسیل‌های فراوان در تولید انرژی، در سال‌های اخیر با بحران ناترازی انرژی برق مواجه شده است. این بحران تهدید جدی برای توسعه پایدار و اقتصاد کشور محسوب می‌شود.

ناترازی برق به وضعیتی اشاره دارد که در آن تعادل بین تولید و مصرف برق برقرار نیست و برای شکل گیری این ناترازی دلایل متعددی وجود دارد؛ در همین راستا عباس علی‌آبادی وزیر نیرو بیان کرد: امسال به فضل الهی فکر کنم ناترازی را برطرف خواهیم کرد؛ ما ۲۰ هزار مگاوات ناترازی برق داریم این ناترازی متاسفانه به طرز وحشتناکی توسعه پیدا کرده است و دلایل مختلفی دارد، اما از چند طریق جبران خواهد شد در درجه اول ۱۰۰ هزار مگاوات نیروگاه‌های حرارتی کشور بهینه، توسعه و ارتقاء پیدا می‌کند.

بهترین راه برای رفع ناترازی‌ها در بخش برق صرفه‌جویی است

رفع بحران ناترازی انرژی برق که روز گذشته رهبر معظم انقلاب در بازدید خود از نمایشگاه دستاورد‌های بخش خصوصی خطاب به وزیر نیرو فرمودند: این حرف‌ها، سخنان خوب و صحیحی است، اما باید به مرحله عمل برسند. موضوع ناترازی‌ها و راه‌حل‌های آن در سال‌های گذشته همواره مطرح بوده، اما هنوز با نقطه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد. بهترین راه برای رفع ناترازی‌ها در بخش برق صرفه‌جویی است.

پیش از این هم در ۱۵ تیرماه ۱۳۸۹ رهبر معظم انقلاب اسلامی با ابلاغ سیاست‌های کلی اصلاح الگوی مصرف، بر صرفه جویی در مصرف انرژی با اعمال مجموعه‌ای متعادل از اقدام‌های قیمتی و غیرقیمتی تاکید فرموده بودند.

مصرف انرژی در ایران ۲ تا ۳ برابر کشورهای اروپایی

تاکید بر صرفه‌جویی در مصرف انرژی که پیش از این هم مسعود پزشکیان رئیس جمهور کشور در خصوص آن اظهار کرده بود: ما بیش از ۲ تا ۳ برابر کشور‌های اروپایی برق و گاز مصرف می‌کنیم. این مصرف بالا که شامل انواع سوخت‌های مختلف است، آلودگی‌هایی را نیز به همراه دارد که زاییده نوع نادرست مصرف ماست. در حالی که نباید این‌گونه عمل کنیم. هزینه‌های ناشی از این مصرف بی‌رویه را دولت و حاکمیت متحمل می‌شوند، اما در واقع این هزینه‌ها از جیب مردم می‌رود. این امر باعث می‌شود که نتوانیم حقوق پرسنل و معیشت مردم را بهبود ببخشیم؛ در صورت رعایت مصرف توسط مردم، امکان انتقال گاز برای همه فراهم می‌شود و دیگر مجبور نخواهیم بود گاز و برق نیروگاه‌ها، تولیدی‌ها و صنایع را قطع کنیم.

صرفه‌جویی در مصرف برق یکی از راهکار‌های کلیدی برای عبور از ناترازی برق و بهبود وضعیت انرژی در کشور است که مقام معظم رهبری هم بارها بر آن تاکید کردند در همین راستا هم محمد صادق مهرجو، کارشناس انرژی در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: بحث ناترازی زمانی ایجاد شد که مصرف از تولید پیشی گرفت؛ زمانی که بین تقاضا و مصرف انرژی و آنچه که عرضه و تولید می‌شود یک عدم تعادل وجود داشته باشد در این حالت در وضعیت ناترازی انرژی قرار می‌گیریم؛ هر چقدر این شکاف ناترازی بیشتر شود متاسفانه به فاجعه نزدیک‌تر می‌شویم کشوری که سرشار از منابع انرژی است زیبنده نیست که به این وضعیت دچار شود زمانی که سمت تقاضا رها شود ولی دائما به دنبال تولید به هر قیمتی باشیم نه تنها این موضوع به لحاظ اقتصادی صرفه ندارد بلکه اصلا امکان پذیر هم نیست.

در ادامه این کارشناس انرژی می‌گوید: سال ۱۳۸۸ بود که مقام معظم رهبری نام سال را اصلاح الگوی مصرف قرار دادند از آن زمان مقام معظم رهبری بحث اصلاح الگوی مصرف و صرفه‌جویی را مد نظر قرار دادند چرا که الگوی مصرف ما بسیار غیر‌بهینه و مصرفانه است اگر از آن زمان تاکنون فرمایشات ایشان به شکل دقیق اجرایی می‌شود اکنون بعد از گذشت ۱۵ سال با چنین ناترازی در حوزه انرژی و برق مواجه نبودیم.

ناترازی برق تهدیدی برای تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی کشور

مهرجو بیان کرد: اگر در گذشته بحث رعایت الگوی مصرف و صرفه‌جویی به عنوان یک ضرورت مطرح بود اکنون یک واجب قطعی و حقیقی برای ما جهت عبور از ناترازی‌ها محسوب می‌شود؛ در زمستان قطعی گاز و در تابستان قطعی برق داریم موضوعی که می‌تواند زیان‌های هنگفتی به اقتصاد کشور تحمیل کند و تولید ناخالص داخلی کشور را به شدت پایین آورد ما که به دنبال رشد ۸ درصدی اقتصاد هستیم این موارد و خاموشی‌ها برای کشور سهم مهلک محسوب می‌شود بر این اساس باید در جهت اصلاح الگوی مصرف و صرفه‌جویی گام‌های عملی برداریم.

گفتنی است، رفع مشکل ناترازی برق با صرفه‌جویی، یک استراتژی کلیدی برای بهینه‌سازی مصرف انرژی و حفظ منابع است. صرفه‌جویی در مصرف برق که افزایش آگاهی عمومی و ترویج فرهنگ مصرف بهینه برای آن بسیار حائز اهمیت است همچنین باید اشاره کرد استفاده از لامپ‌های LED، خاموش کردن وسایل برقی غیرضروری، تنظیم دما در سیستم‌های گرمایش و سرمایش، استفاده از دستگاه‌های هوشمند، عایق‌بندی ساختمان‌ها، استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، برنامه‌ریزی مصرف در ساعات غیر اوج و… می‌تواند به کاهش مصرف انرژی کمک کند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا