
مشکل ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت حل شد؟/ بررسی مجدد تعرفهها برای شرایط اضطراری ۲۴ تیرماه
در پی چالش چند هفته گذشته تجار و فعالان اقتصادی با سامانه جامع تجارت در ثبت سفارشها، ویرایشها و همچنین مشکلات ترخیص برخی کالاها از گمرکات کشور، رئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی ایران، ضمن اعلام این خبر که در حال حاضر اختلالات برطرف شده و سامانه در حال فعالیت است، اعلام کرد که مشکلات مربوط به اختلالات سامانه، خصوصاً در بحث ویرایش ثبت سفارشها، در حال حاضر تقریباً برطرف شده و سامانه اکنون بدون مشکل خاصی در حال فعالیت است.
طی هفتههای گذشته، سامانه جامع تجارت به یکی از چالشبرانگیزترین موضوعات برای فعالان اقتصادی کشور تبدیل شد؛ اجرای ناگهانی محدودیتهایی در این سامانه، بهویژه در بخش ویرایش ثبتسفارشها و محدودیت بر تغییر کدهای تعرفهای، نارضایتی گستردهای را میان واردکنندگان و تجار به همراه داشت. بر اساس اطلاعیهای که از ماه گذشته ابلاغ شد، سامانه جامع تجارت امکان ویرایش ثبتسفارش را تنها در صورتی مجاز دانسته که چهار رقم ابتدایی کد تعرفه جدید با کد قبلی یکسان باشد؛ تصمیمی که بدون اطلاعرسانی قبلی و بهطور ناگهانی اجرا شده و سبب توقف شمار زیادی از کالاها در گمرکات کشور شده است.
در واکنش به این شرایط، صمد حسنزاده- رئیس اتاق بازرگانی ایران- طی نامهای خواستار تمدید مهلت اجرای سیاستهای جدید و تسهیل روند ترخیص کالاهای وارداتی شده است.
مشکلات فنی تا حد زیادی رفع شده است
اما امروز (دوشنبه ۲۳ تیرماه)، احمدرضا فرشچیان- رئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق ایران- در گفتوگو با ایسنا، از بهبود نسبی عملکرد سامانه جامع تجارت و رفع اختلالات اخیر خبر داد.
وی اظهار کرد: مشکلات مربوط به اختلالات سامانه، خصوصاً در بحث ویرایش ثبت سفارشها، در حال حاضر تقریباً برطرف شده و سامانه اکنون بدون مشکل خاصی در حال فعالیت است. البته این موضوع مربوط به همین لحظه است و مشخص نیست تا ساعاتی دیگر هم فعالیت به همین شکل و بدون مشکل ادامه پیدا کند یا خیر؟
فرشچیان ضمن اشاره به باز شدن سهمیهها در سامانه افزود: حداقل در زمان حاضر، وضعیت سامانه نسبت به گذشته بهبود پیدا کرده و مشکل خاصی از سمت تجار به ما گزارش نشده است.
اجرای ضوابط جدید؛ مطلوب همه نیست
رئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران در ادامه تصریح کرد: برخی انتقادات از روند ثبت سفارش مطرح شده که به نظر میرسد ناشی از نارضایتی از اجرای برخی ضوابط سامانه است. در واقع، آنچه از آن بهعنوان قانونشکنی سامانه یاد میشود، بیشتر به اجرای ساختارها و ضوابط از پیش تعریفشدهای بازمیگردد که شاید برای همه خوشایند نباشد، اما وزارت صمت بر اساس منابع، امکانات و سیاستهای اجرایی خود آنها را تنظیم کرده است.
وی گفت: سازوکار جدید باعث شده که برخی ردیفهای کالایی که برای ثبت سفارش اعلام شدهاند، با مشکل مواجه شوند. در واقع، برخی صاحبان کالا از ناهماهنگی میان کدهای تعرفهای و ضرورت اخذ مجوزهای جدید گلایه دارند.
بررسی تعرفهها در شرایط اضطرار در دستور کار وزارت صمت
به گفته این مقام مسئول، در جلسهای که اخیراً میان اتاق بازرگانی و وزارت صمت برگزار شده، موضوع بررسی مجدد تعرفهها برای شرایط اضطراری در دستور کار قرار گرفته است. بر اساس اعلام وزارت صمت، فردا (سهشنبه ۲۴ تیرماه) جلسه بررسی بهروزرسانی تعرفهها برگزار خواهد شد تا مشخص شود کدام تعرفهها در شرایط اضطرار ضرورت دارند و کدامیک خیر.
رئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق ایران در پایان ابراز امیدواری کرد که با بهروزرسانی تعرفهها و شفافسازی سازوکارهای مربوطه، روند ثبت سفارش برای واردکنندگان تسهیل شود.
منبع: ایسنا