صعود بورس‌ها در جهان

بیشتر شاخص‌های مهم بورسی جهان صعود کردند.

معامله‌گران در بورس‌های جهانی نگران هستند که افزایش ادامه‌دار قیمت نفت به یک مشکل جدید در مقابله با تورم شود. بهای هر بشکه نفت در حالی از ۸۰ دلار عبور کرده است که چندماه پیش رسیدن قیمت نفت به زیر صفر جنجال زیادی به پا کرده بود. برخی از کارشناسان بازار هشدار داده‌اند که احتمال رسیدن قیمت هر بشکه نفت به بالای ۱۰۰ دلار در صورت ادامه روند کنونی دور از ذهن نیست و بازار به جریان عرضه نیرومندی برای بازگشت تعادل به قیمت ها نیاز دارد.

همزمان با افزایش قابل توجه نرخ تورم در اروپا به ویژه در بخش انرژی و حمل و نقل که رفته رفته در حال تبدیل شدن به یک مشکل جدی در زنجیره تامین است، فشارها بر روی بانک مرکزی اروپا برای اعمال نفوذ در بازارهای مالی بالا گرفته است. تورم بالا و حل نشدن اختلافات اتحادیه با انگلیس بر سر مساله برگزیت در روزهای اخیر به یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های معامله گران بورسی اروپایی تبدیل شده و کاهش تمایل به سرمایه گذاری روی سهام پرریسک مشهود است.

در سومین هفته ماه اکتبر شمار متقاضیان دریافت مزایای بیکاری در آمریکا با کاهش ۶۰۰۰ نفری به ۲۹۰ هزار نفر رسیده که کمی فعالان بازار را نسبت به بهتر شدن وضعیت، حداقل در بازار کار امیدوار کرده است. این کاهش در حالی بود که انتظار می رفت این رقم، ۲۹۵ هزار نفر اعلام شود. به طور متوسط شمار متقاضیان هفتگی دریافت مزایای بیکاری آمریکا حدود ۲۰۰ هزار نفر بود که پس از شیوع کرونا این رقم به سرعت رو به افزایش رفت. نرخ بیکاری آمریکا در حال بازگشت به چهار درصد است.

نرخ تورم در بیشتر کشورهای جهان در سطح بالایی باقی مانده و چشم‌انداز اقتصادی را تا حدی تیره کرده است. برای نمونه در انگلیس با وجود کاهش نسبی سرعت بالا رفتن قیمت‌ها، نرخ تورم سالانه این کشور تا پایان ماه سپتامبر با ۰.۱ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه منتهی به ماه قبل به ۳.۱ درصد رسیده که باز هم یکی از بالاترین نرخ های تورم ۹ سال اخیر محسوب می‌شود. بانک مرکزی انگلیس دستیابی به تورم دو درصدی را تا پایان سال هدف گذاری کرده است.

دفتر توسعه و تجارت سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد در نیمه نخست سال جاری میلادی حجم سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در جهان به ۸۵۲ میلیارد دلار رسیده که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۷۸ درصد افزایش یافته است. کشورهای توسعه یافته با جذب ۴۲۴ میلیارد دلار از این سرمایه بیشترین سرمایه خارجی را جذب کرده اند. طی بازه زمانی فوق سرمایه گذاری مستقیم خارجی در آمریکا نسبت به نیمه نخست سال قبل به میزان قابل توجه ۹۰ درصد بیشتر شده است.

رشد اقتصادی بیشتر کشورهای جهان در حالت کاهش است و این مساله به نوبه خود کمی فعالان بازار بورس را نسبت به چشم انداز پیش روی اقتصاد جهان نگران کرده است. اقتصاد چین در سه ماهه سوم امسال رشد ۴.۹ درصدی را به ثبت رساند که در مقایسه با فصل قبل ۳.۰ درصد کمتر شده است. این رشد اقتصادی هم چنین ۰.۳ درصد کمتر از نرخ پیش بینی شده قبلی توسط کارشناسان است و بدترین رشد اقتصادی فصلی چین در طول دو فصل اخیر محسوب می‌شود.

صورت های سود و زیان منتشرشده بسیاری از شرکت‌های بزرگ بورسی امیدوارکننده تر از چیزی بوده است که پیشتر تصور می شد. میزان درآمد شرکت های بزرگ در سه ماهه سوم سال به ویژه در بخش خدمات مالی و بانکی افزایش قابل ملاحظه ای داشته که می‌تواند نویدگر افزایش حجم تجارت خارجی و سرمایه گذاری‌ها در ماه‌های پایانی سال باشد. از طرف دیگر بهبود نسبی وضعیت تراشه‌ها نیز می تواند در بخش صنعت به افزایش میزان تولیدات کارخانه‌ها کمک کند.

بازار کار بسیاری از کشورها تحت تاثیر پیامدهای کرونا باقی مانده است؛ داده‌های منتشر شده توسط وزارت کار آمریکا نشان می‌دهد تا پایان سپتامبر بیش از دو میلیون و ۷۰۰ هزار آمریکایی بیکاری طولانی مدت را تجربه کرده‌اند بدان معنا که از زمان بیکاری آن‌ها بیش از ۶ ماه می‌گذرد. این رقم بیش از یک سوم کل جمعیت بیکاران را تشکیل می‌دهد. بالا بودن نرخ بیکاری احتمالا کار بانک‌های مرکزی را برای بازگرداندن شرایط اقتصادی به حالت عادی دشوارتر خواهد کرد.

تاکنون بیش از ۲۴۵ میلیون و ۱۲۱ هزار و ۴۷۳ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین چهار میلیون و ۹۷۵ هزار و ۱۵۰ نفر جان خود را از دست داده‌اند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۷۵۸ هزار و ۵۲ نفر، برزیل با ۶۰۵ هزار و ۸۸۴ نفر، هند با ۴۵۵ هزار و ۶۶۳ نفر، مکزیک با ۲۸۶ هزار و ۴۹۶ نفر و روسیه با ۲۳۲ هزار و ۷۷۵ نفر بوده است.

کریس بوشامپ – تحلیلگر بازار سرمایه در موسسه تریدر آی جی – گفت: یک مساله آشکار در معاملات بازار این است که هنوز نگرانی‌های مختلف از شاخص‌های کلان اقتصادی مانع از سرازیر شدن بخش قابل توجهی از سرمایه‌های تازه به بازار می‌شود و این یعنی بازارها برای آغاز یک دوره صعودی پرقدرت با مشکل مواجه هستند. اینکه در نهایت بانک‌های مرکزی به ویژه فدرال رزرو تصمیم بگیرند تا سیاست های معکوس سیاست های فعلی را اجرایی کنند، تعیین کننده خواهد بود.

بورس آمریکا

در وال استریت همه شاخص‌ها صعودی بودند؛ تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح بالاتری از روز قبل خود بسته شدند.

شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۲ درصد صعود نسبت به روز قبل و در سطح ۳۵ هزار و ۸۱۱.۴۴ واحد بسته شد. شاخص «اس اند پی ۵۰۰» با ۰.۳۹ درصد صعود تا سطح ۴۵۸۴.۳۴ واحدی بالا رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۰.۱۷ درصد افزایش در سطح ۱۵ هزار و ۲۵۲.۷۷ واحدی بسته شد.

بورس‌های اروپایی

در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص “فوتسی ۱۰۰” بورس لندن با ۰.۷۶ درصد افزایش نسبت به روز قبل و در سطح ۷۲۷۷.۶۲ واحد بسته شد.

شاخص “دکس ۳۰” بورس فرانکفورت در آلمان با صعود ۱.۰۱ درصدی و ایستادن در سطح ۱۵ هزار و ۷۵۷.۰۶ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص “کک ۴۰” بورس پاریس با پیشروی ۰.۸ درصدی در سطح ۶۷۶۶.۵۱ واحد بسته شد. در مادرید شاخص “ایبکس ۳۵” ۰.۹ درصد بالا رفت و به ۹۰۰۱.۶۰ واحد رسید.

بورس‌های آسیایی

در معاملات بورس‌های آسیا، شاخص‌ها عملکرد مختلفی داشتند؛ تا جایی که شاخص “نیک کی ۲۲۵” بورس توکیو ژاپن با افزایش ۱.۷۷ درصدی تا سطح ۲۹ هزار و ۱۰۶.۰۱ واحدی بالا رفت. شاخص “هانگ سنگ” بورس هنگ‌کنگ ۰.۳۶ درصد پایین رفت و در سطح ۲۶ هزار و ۳۶.۲۷ واحد بسته شد.

در چین شاخص “شانگهای  کامپوزیت” کاهش ۰.۳۳ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۴۹۶۳.۱۰ واحد بسته شد. در استرالیا شاخص “اس اند پی اس اند ایکس ۲۰۰” بورس سیدنی با ۰.۰۳ درصد افزایش و ایستادن در سطح ۷۴۴۳.۴۲ واحدی به کار خود خاتمه داد.

در بین دیگر شاخص‌های مهم آسیایی، شاخص ” تاپیکس” ژاپن صعودی بود. (معیار محاسبه تغییرات قیمتی، ساعت پایانی معاملات روزانه بورس نیویورک بوده است.)

نفت

در بازار طلای سیاه روند قیمت‌ها صعودی بود. هر بشکه نفت “وست تگزاس اینتر مدیت” با ۰.۸۸ درصد افزایش به ۸۴.۵۴ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با صعود ۰.۷۹ درصدی به ازای ۸۶.۳۵ دلار در هر بشکه مبادله شد.

طلا و نقره

همچنین در بازار فلزات گران‌بها، بهای هر اونس طلا با کاهش ۰.۶۱ درصدی نسبت به روز قبل در سطح ۱۷۹۳.۴۰ دلار معامله شد. هر اونس نقره با کاهش ۰.۵۵ درصدی به ازای ۲۴.۲۰ دلار مبادله شد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا