
بحران ناترازی انرژی محدودیت برق صنایع را به ۳ روز در هفته رساند
با تشدید بحران ناترازی انرژی در ایران، خاموشی برنامهریزیشده در شهرکهای صنعتی از دو روز به سه روز در هفته افزایش پیدا کرده، امری که صنایع کوچک را با مشکلاتی مواجه کرده است؛ اما سازمان صنایع کوچک به عنوان متولی این صنایع در سکوت به سر میبرد.
بحران ناترازی انرژی در ایران در سال جاری بهگونهای شده که محدودیت تامین برق فقط در فصل تابستان نیست بلکه بهطور مداوم در اغلب ماههای سال جاری نمود پیدا کرده است؛ در حالیکه همیشه محدودیتهای برق صنایع از نیمه دوم خردادماه آغاز میشد امسال حدوداً دو ماه جلو افتاد و صنایع از فروردینماه با محدودیت تامین انرژی مواجه شدند.
برخی صنایع از جمله سیمان و فولاد از حدود اواسط فروردین ۱۴۰۴، درجریان کاهش ۳۰ تا ۹۰ درصدی برق مصرفی خود قرار گرفتند و در مواردی برنامهریزی شده در مقطعی، قطع کامل برق در حدود ۱۵ روز اعلام شد اما سپس برطرف شد و محدودیتها به روال سابق برگشت.
افزایش خاموشی در صنایع کوچک
بهتازگی، اجرای خاموشی در شهرکها از دو روز در هفته به سه روز کامل افزایش یافته است؛ در این رابطه رئیس شورای هماهنگی شهرکهای صنعتی اعلام کرده است که این برنامه بدون هماهنگی عملی با وزارتخانههای مرتبط انجام گرفته است.
پیامدهای ویرانگر بر صنایع کوچک
صنایع کوچکِ مستقر در شهرکهای صنعتی که حدود ۴.۵ تا پنج میلیون نفر از جمعیت کشور را بهصورت غیرمستقیم تحت تاثیر قرار میدهند، بیش از همه از این موضوع ناترازی انرژی و اعمال محدودیتهای ناشی از آن، آسیب دیدهاند. حتی یک روز یا چند ساعت خاموشی، آنان را با پیامدهای جدی روبهرو میسازد.
مطابق آمار، ۵۰ درصد ظرفیت تولید این واحدها فعال بوده و نیمی دیگر، بهدلیل قطع و نوسانات برق، از چرخه تولید خارج شدهاند. خسارت اقتصادیِ ناشی از قطعی برق در صنایع کوچک و واحدهای صنعتی در سالهای اخیر بسیار بوده است؛ تنها در سال ۱۴۰۲، بالغ بر ۴۴.۷ همت تومان خسارت وارد شده و بهطور کلی کاهش تولید بین هفت تا ۲۰ میلیارد دلار گزارش شده است.
عدم پاسخگویی متولیان رسمی
ایسنا، موضوع افزایش محدودیتهای برق صنایع کوچکتر را از سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی مورد پیگیری قرار دارد اما موفق نشد با هیچ مسئولی در این سازمان صحبت کند.
علیرغم پیگیریهای مستقیم با سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران بهعنوان متولی این امر، پاسخی رسمی یا اقدام عملی دریافت نشده و تاکنون برنامه حمایتی یا توضیح مناسبی اعلام نشده است.
بطور کلی میتوان گفت که تصمیم گسترش خاموشی از دو به سه روز در هفته بدون برنامهریزی شفاف و اطلاعرسانی مناسب، صنایع کوچک را دچار اختلال ساختاری کرده است. عدم توجه به آسیب اجتماعی این خاموشیها، میتواند پیامدهای گستردهتری چون فقر، بیکاری و ناآرامی اجتماعی به همراه داشته باشد؛ این درحالی است که مشخص نیست، بسته حمایتی وزارت صنعت، معدن و تجارت در این زمینه، چه تاثیری داشته است.
آنطور که برخی کارشناسان امر بیان میکنند، راهکار فوری، ایجاد زمینه برای تامین برق پایدار از طریق انرژیهای تجدیدپذیر (از جمله خورشیدی) و تسریع در هماهنگی بین وزارت نیرو، صمت و سایر نهادهای مسئول است.
بحران ناترازی انرژی امسال با افزایش قطع برق صنایع کوچک در شهرکها در سطح هشدار بوده و محدودیتها حالا به سه روز کامل در هفته رسیده است و صنایع کوچک بدون حمایت، با زیانهای اقتصادی و اجتماعی مواجهاند. سازمان متولی در این شرایط بیپاسخ مانده است؛ بنابراین ضرورت دارد ضمن پاسخگویی، برنامهای شفاف برای تضمین برق پایدار و جبران خسارتها ارائه دهد.
ایسنا